Antena 3 CNN Life Știinţă Substanţa pe care o consumi zilnic te poate UCIDE. 2,3 milioane de persoane mor anual din cauza ei

Substanţa pe care o consumi zilnic te poate UCIDE. 2,3 milioane de persoane mor anual din cauza ei

Substanţa pe care o consumi zilnic te poate UCIDE. 2,3 milioane de persoane mor anual din cauza ei
Sursa foto: Foto: wall.alphacoders.com
25 Mar 2013   •   19:59

Consumul excesiv de sare provoacă aproximativ 2,3 milioane de decese anual, fiind mult mai nociv decât consumul de băuturi carbogazoase, scrie Mediafax.

Potrivit unui studiu prezentat de American Heart Association, aproximativ 15% din totalul deceselor cauzate de infarct, accidente vasculare cerebrale și alte boli asociate inimii sunt cauzate de consumul excesiv de sare.

Consumul excesiv de băuturi carbogazoase este de asemenea responsabil de decesul a circa 180.000 de persoane anual, potrivit unui alt studiu realizat de Universitatea Harvard.

 "Măsuri naţionale şi globale de sănătate publică, precum programe de reducere a concentraţiei de sare din alimentaţie ar putea salva milioane de vieţi", a declarat coordonatorul acestui studiu, Dariush Mozaffarian, profesor de medicină şi epidemiologie la Harvard School of Public Health.

"Povara sării este mult mai grea decât povara băuturilor dulci, pentru că acestea din urmă reprezintă doar un tip alimentar, pe care oamenii pot să îl evite cu uşurinţă, în timp ce sarea se află în toate produsele", a adăugat el.
 
Cercetătorii au analizat 247 de sondaje referitoare la consumul zilnic de sare, realizate pe persoane adulte, grupate în funcţie de vârstă, sex, regiune şi ţară, între 1990 şi 2010, în cadrul programului Global Burden of Diseases Study din 2010, un studiu internaţional la care au participat 488 de medici din 303 instituţii medicale din 50 de ţări.

Aproape 1 milion dintre aceste decese - 40% din total - au fost premature, persoanele decedate fiind oameni în vârstă de până la 69 de ani.

Circa 60% dintre decese s-au produs la bărbaţi şi 40% la femei. Infarctele au cauzat 42% dintre decese, iar accidentele vasculare cerebrale au cauzat 41% dintre ele. Restul deceselor au fost provocate de alte tipuri de boli cardiovasculare.

84% dintre decesele cauzate de consumul excesiv de sare s-au produs în ţările cu venituri mici şi medii.

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close