Antena 3 CNN Life Știinţă Tehnologia care îţi "citeşte gândurile" există şi poate reproduce imagini din creierul uman

Tehnologia care îţi "citeşte gândurile" există şi poate reproduce imagini din creierul uman

Tehnologia care îţi "citeşte gândurile" există şi poate reproduce imagini din creierul uman
de M.C.    |    01 Apr 2014   •   08:06
Cercetătorii de la Yale au reuşit să dezvolte o metodă prin care pot fi recreate feţele "pierdute" într-un colţ al memoriei, anunţă CNET.
 
Metoda este bazată pe un tip de rezonanţă magnetică şi s-a reuşit reproducerea cu acurateţe a feţelor umane, aşa cum sunt văzute de alţi oameni.
 
Creierul foloşeşte zone extinse pentru a procesa informaţiile legate de feţele semenilor, iar fiecare dintre zone operează în mod diferit.

Subiecţilor experimentului le-a fost dat să privească 300 de feţe, în timp ce creierele lor erau scanate folosind rezonanţă magnetică funcţională (fMRI).
 
Rezultatele au fost compilate şi comparate, pentru a determina ce înseamnă fiecare dintre activităţile creierului. De exemplu, activitatea dintr-o anumită regiune cerebrală poate indica o mustaţă, o nuanţă a pielii, sau un nas proeminent. Subiecţilor le-a fost arătat apoi un al doilea set de imagini şi, bazat doar pe rezultatele de la fMRI s-a reuşit reconstrucţia facială a feţelor pe care subiecţii le vedeau.
 
În practică, această tehnologie ar putea fi folosită pentru a vedea cum reacţionează copiii autişti la vederea unei feţe, s-ar putea vedea ce se întâmplă în mintea unui pacient aflat în comă, sau în mintea celor ce suferă de boli neurodegenerative, cum este Alzheimer.

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close