Tehnologia care îţi "citeşte gândurile" există şi poate reproduce imagini din creierul uman

de M.C.    |    01 Apr 2014   •   08:06
Tehnologia care îţi "citeşte gândurile" există şi poate reproduce imagini din creierul uman
Cercetătorii de la Yale au reuşit să dezvolte o metodă prin care pot fi recreate feţele "pierdute" într-un colţ al memoriei, anunţă CNET.
 
Metoda este bazată pe un tip de rezonanţă magnetică şi s-a reuşit reproducerea cu acurateţe a feţelor umane, aşa cum sunt văzute de alţi oameni.
 
Creierul foloşeşte zone extinse pentru a procesa informaţiile legate de feţele semenilor, iar fiecare dintre zone operează în mod diferit.

Subiecţilor experimentului le-a fost dat să privească 300 de feţe, în timp ce creierele lor erau scanate folosind rezonanţă magnetică funcţională (fMRI).
 
Rezultatele au fost compilate şi comparate, pentru a determina ce înseamnă fiecare dintre activităţile creierului. De exemplu, activitatea dintr-o anumită regiune cerebrală poate indica o mustaţă, o nuanţă a pielii, sau un nas proeminent. Subiecţilor le-a fost arătat apoi un al doilea set de imagini şi, bazat doar pe rezultatele de la fMRI s-a reuşit reconstrucţia facială a feţelor pe care subiecţii le vedeau.
 
În practică, această tehnologie ar putea fi folosită pentru a vedea cum reacţionează copiii autişti la vederea unei feţe, s-ar putea vedea ce se întâmplă în mintea unui pacient aflat în comă, sau în mintea celor ce suferă de boli neurodegenerative, cum este Alzheimer.

Parteneri
x close