Antena 3 CNN Life Știinţă Telefoanele Android Nexus One ar putea fi viitorul explorării spaţiale

Telefoanele Android Nexus One ar putea fi viitorul explorării spaţiale

Telefoanele Android Nexus One ar putea fi viitorul explorării spaţiale
Sursa foto: Foto: nasa.gov
de N.B.    |    30 Aug 2012   •   12:18

Curiosity şi explorarea planetei Marte sunt principalele teme de discuţie când vine vorba de NASA în ultima perioadă, însă agenţia americană de explorare spaţială dezvoltă un alt program, cel puţin la fel de interesant, mini-sateliţii "low-cost", relatează PC World.

O echipă de la Centrul de Cercetare Ames din Moffett Field, California, lucrează la programul de lansare a unor sateliţi în miniatură, construiţi în jurul unui telefon Android Nexus One, ce va avea rolul "creierului" dispozitivului.

Supranumit "PhoneSat", proiectul face parte dintr-un experiment care incorporează tehnologie existentă, de mici dimensiuni, în nanosateliţi care să ajungă în spaţiu.

Conform NASA, echipa a construit deja două prototipuri de nanosateliţi. Primul model, PhoneSat 1.0 are funcţionalitate minimă, acesta fiind costruit doar pentru a se observa dacă un astfel de satelit echipat cu un telefon inteligent poate supravieţui în spaţiu. Satelitul ar fi un real succes dacă ar reuşi să trimită înapoi date operaţionale sau fotografii.

PhoneSat 2.0 are mai multe dotări decât primul model, are un Nexus S, radio, panouri solare şi receptor GPS şi poate fi controlat de la sol pentru o misiune mai lungă graţie energiei solare. Ambii nanosateliţi au dimensiunea unui cub cu latura de 10 centimetri şi vor fi lansaţi cu ocazia primului zbor al rachetei Corporaţiei pentru Ştiinţele Orbitale Antares.

×
Subiecte în articol: NASA satelit telefon
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close