Antena 3 CNN Life Știinţă UE a investit două milioane de euro în acest proiect. Invenţia inspirată din natură are un imens potenţial industrial

UE a investit două milioane de euro în acest proiect. Invenţia inspirată din natură are un imens potenţial industrial

14 Aug 2013   •   18:36

Oamenii de ştiinţă elveţieni, francezi şi germani au realizat primii ochi de insectă artificiali în miniatură. Invenţia ar putea contribui la prevenirea accidentelor. Proiectul denumit "Curvace" a fost finanţat de UE cu două milioane de euro, informează Comisia Europeană.
   
Ochii de "insectă" în miniatură au un mare potenţial industrial în domeniul roboticii mobile, al îmbrăcămintei inteligente şi al aplicaţiilor medicale.

În viitor, ochiul compus artificial ar putea fi utilizat în domenii în care detectarea panoramică a mişcării este primordială. De exemplu, un ochi compus artificial flexibil ar putea fi fixat pe autovehicule pentru detectarea eficientă a obstacolelor, de exemplu, în timpul manevrelor de parcare, pentru ghidarea automată a vehiculelor, pentru detectarea autovehiculelor sau a pietonilor care se apropie prea mult.

În plus, ochiul compus artificial ar putea fi instalat în microvehiculele aeriene (Micro Air Vehicles - MAV) în scopul navigării fără coliziuni, bazate pe vedere, de exemplu, în cursul aterizării sau pentru evitarea obstacolelor, cum ar fi în cadrul operaţiunilor de salvare.

Datorită fineţii şi flexibilităţii lor inerente, aceşti ochi ar putea fi, de asemenea, integraţi în ţesături pentru fabricarea hainelor inteligente, cum ar fi pălăriile inteligente, dotate cu sisteme de alertă de coliziune pentru persoanele cu deficienţe de vedere.Ochii compuşi artificiali flexibili ar putea fi, de asemenea, fixaţi pe pereţi şi pe mobilă în casele inteligente pentru detectarea mişcării, de exemplu, pentru persoanele în vârstă în cazurile asistenţei pentru autonomie la domiciliu sau pentru copii, cu un rol de prevenire a accidentelor.    

"Natura ne oferă numeroase soluţii extrem de sofisticate în ceea ce priveşte rezolvarea problemelor. Programele de cercetare finanţate de CE ne oferă posibilitatea de a ne inspira, a înţelege, a imita şi a recrea la scară industrială unele dintre lucrurile minunate pe care ni le-a dat Mama Natură, astfel încât să putem îmbunătăţi viaţa cetăţenilor noştri", a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Neelie Kroes.
   
Ochiul compus are caracteristici şi funcţii similare ochiului de Drosophila melanogaster şi de alte artropode. Ochiul, un obiect cilindric minuscul cu diametru de 12,8 mm şi  1,75 grame, este alcătuit din 630 de "ochi de bază", denumiţi omatidii, dispuşi în 42 de coloane cu câte 15 senzori fiecare.

Fiecare omatidie este alcătuită dintr-o lentilă (172 de microni), combinată cu un pixel electronic (30 de microni). Aceşti senzori au proprietăţi optice avansate, cum ar fi un câmp vizual panoramic neîntrerupt de 180°x60°, cu o profunzime mare a câmpului, şi se pot adapta la o mare varietate de condiţii de luminozitate, a precizat comunicatul CE.
   
×
Subiecte în articol: Comisia Europeana fonduri europene
Parteneri
Ce faci când expiră cardul de sănătate? Valabilitatea lui a fost prelungită în pandemie
x close