Antena 3 CNN Life Știinţă Un nou record negativ de temperatură înregistrat pe glob. Locul în care au fost -98 grade Celsius

Un nou record negativ de temperatură înregistrat pe glob. Locul în care au fost -98 grade Celsius

Un nou record negativ de temperatură înregistrat pe glob. Locul în care au fost -98 grade Celsius
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    27 Iun 2018   •   12:30

Temperatura în văile mici situate în apropiere de vârful platoului de gheaţă din Antarctica ar putea coborî până la aproape minus 100 de grade Celsius, doborând toate recordurile negative înregistrate anterior la suprafaţa Pământului, conform unui studiu recent, citat miercuri de agenţia Xinhua.

Cercetătorii au identificat unele văi de mică adâncime, situate pe platoul de gheaţă al Antarcticii de Est, unde temperatura ar putea ajunge la minus 98 de grade Celsius, depăşind precedentul record negativ de temperatură de minus 93 de grade Celsius, măsurat în 2013 în aceeaşi regiune.

Altitudinea ridicată a platoului de gheaţă al Antarcticii de Est şi distanţa mică faţă de Polul Sud conferă acestei zone cel mai rece climat dintre toate regiunile de pe Pământ. Masele de aer rece, dense şi descendente se pot menţine deasupra sa chiar şi câteva zile. În aceste condiţii, temperatura aerului de la suprafaţa şi deasupra văilor de mici dimensiuni ar putea să scadă chiar şi mai mult.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: temperatura Pamant Antarctica
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close