Antena 3 CNN Life Știinţă Una dintre cele mai periculoase boli ale omenirii ar putea reveni

Una dintre cele mai periculoase boli ale omenirii ar putea reveni

Una dintre cele mai periculoase boli ale omenirii ar putea reveni
Sursa foto: foto: pixabay.com
17 Aug 2016   •   19:18

Variola a fost una dintre cele mai mari catastrofe ale omenirii, omorând și desfigurând un număr imens de oameni de-a lungul secolelor; numai în secolul al XX-lea au murit de variolă între 300 și 500 de milioane de oameni.

Numai în 1967 s-au îmbolnăvit de variolă circa 15 milioane de oameni. O echipă de cercetători ruşi care studiază epidemia recentă de antrax din Siberia a găsit mai multe rămășițe care conţin ADN-ul virusului variolei, aparţinând unor persoane care au murit din cauza bolii acum mai bine de un secol.

Pericolul este că virusul s-ar putea răspândi din nou, din cauza micşorării stratului de gheaţă permanentă din nordul Rusiei, notează The Independent. Oamenii de știință au constatat că antraxul s-a răspândit într-un mod asemănător, după ce topirea stratului de gheaţă permanentă din peninsula Yamal a dus la răspândirea în sol şi apă a sporilor bacteriei, păstrați până atunci în cadavre de om sau animale. Stratul de sol îngheţat permanent din Yamal se micşorează, în condiții normale, cu 30-60 de centimetri pe an, însă în 2016 s-a micşorat deja cu peste un metru.

Acum, savanţii se tem că virusul variolei ar putea avea o soartă similară și ar putea contribui la revenirea boli, care a fost eradicată în 1977, ultimul caz fiind depistat în Somalia. „În deceniul începând cu 1890, a avut loc o epidemie masivă de variolă în zonă. Până la 40% din locuitorii unei localităţi adiacente au murit. Firesc, cadavrele au fost îngropate în partea superioară a solului îngheţat, pe malul râului Kolima. Acum, 100 de ani mai târziu, debitul Kolimei a început să erodeze malurile” a declarat Boris Kershengolts, unul dintre cercetătorii implicaţi în studiu.

Continuarea, pe playtech.ro

×
Subiecte în articol: ADN
Parteneri
Creștere progresivă a contribuţiei la pensii. Milioane de români vizați
x close