Antena 3 CNN Life Știinţă Va cartografia întreaga planetă o dată la 16 zile. NASA a lansat un satelit pentru a monitoriza schimbările de pe Terra

Va cartografia întreaga planetă o dată la 16 zile. NASA a lansat un satelit pentru a monitoriza schimbările de pe Terra

Va cartografia întreaga planetă o dată la 16 zile. NASA a lansat un satelit pentru a monitoriza schimbările de pe Terra
Sursa foto: Foto: Agerpres/ AP
de S.T.    |    12 Feb 2013   •   12:53

NASA a lansat, luni, în colaborare cu Centrul american pentru geofizică (USGS), un nou satelit pentru a continua să monitorizeze starea planetei.

Potrivit AFP, acest fapt va permite oamenilor de ştiinţă să obţină mai multe informaţii despre schimbările care se petrec pe planeta noastră.
   
Lansat în condiţii meteorologice excelente, cu ajutorul unei rachete Atlas V, la ora 18.00 GMT, de la baza militară Vandenberg din California, satelitul Landsat 8 a fost plasat pe orbita polară după o oră şi 20 de minute, la o altitudine de 705 kilometri deasupra Terrei.
   
Acest satelit, al optulea din seria "Landsat" inaugurată în 1972, va efectua o rotaţie în jurul Terrei în 99 de minute, de 14 ori pe zi. El va putea astfel să cartografieze întreaga planetă o dată la 16 zile, obţinând o serie de date ştiinţifice preţioase, mai ales în ceea ce priveşte pădurile, cursurile de apă şi terenurile agricole.

Satelitul are o durată prevăzută de funcţionare de cel puţin cinci ani, însă el ar putea să funcţioneze chiar până la zece ani.
   
Noul satelit are la bordul său două instrumente de măsură mai performante decât cele de la bordul predecesorilor săi, un aparat foto (OLI) şi un senzor termic în infraroşu (TIRS).
   
Datele colectate de Landsat 8 vor fi stocate pe trei site-uri, în Alaska, Dakota de Nord şi Norvegia, iar USGS pune aceste informaţii, gratuit, la dispoziţia tuturor oamenilor de ştiinţă.



×
Subiecte în articol: satelit NASA USGS
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close