Antena 3 CNN Life Top 3 soluții sustenabile implementate de antreprenori în 2022

Top 3 soluții sustenabile implementate de antreprenori în 2022

Succesul unui business în viitor este influențat, într-o mare măsură, de soluțiile sustenabile implementate încă din prezent. Descoperă în continuare care sunt cele mai populare metode sustenabile în rândul antreprenorilor.

Top 3 soluții sustenabile implementate de antreprenori în 2022
Sursa foto: Freepick.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Dec 2022   •   15:16

Consumul eficient de resurse

Prima soluție care susține sustenabilitatea în mediul de afaceri și care poate fi implementată chiar și de către startup-uri sau alte afaceri mici este consumul eficient de resurse. Motivul pentru care această soluție nu ține cont de dimensiunea unei companii este faptul că nu necesită investiții. Din contră, prin adoptarea câtorva practici de consum eficient, costurile unui business pot să scadă considerabil. Iată câteva exemple pe care le poți implementa și tu la locul de muncă:

  • Evită materialele plastice. Deși acestea pot fi colectate selectiv, în continuare, cel mai eficient mod de a contribui la menținerea unui mediu sănătos și la construirea unui business sustenabil este evitarea obiectelor, precum tacâmurile de plastic, paharele cu iaurt sau capsulele de cafea. Tacâmurile de plastic le poți înlocui, în schimb, cu cele de carton. Totodată, poți opta și pentru pahare de carton, farfurii, pungi de hârtie sau paie biodegradabile.

  • Ori de câte ori trebuie să achiziționezi produse preambalate, încearcă să optezi pentru ambalaje din sticlă sau din aluminiu.

  • Evită printarea e-mailurilor sau a prezentărilor pentru ședințe. În situațiile care permit acest lucru, încearcă să păstrezi discuțiile pe e-mail sau să te folosești de prezentări powerpoint pentru a economisi hârtie.

  • Acordă atenție consumabilelor, echipamentelor și componentelor acestora. Comandă doar strictul necesar pentru a evita achizițiile nefolositoare și ia în considerare, pe cât posibil, ca lucrurile pe care le cumperi pentru birou să fie fabricate din materiale reciclate sau prietenoase cu mediul.

Localizarea birourilor în clădiri sustenabile

Desfășurarea activității într-o clădire sustenabilă poate fi următorul pas pentru dezvoltarea unei afaceri sustenabile. Chiar dacă, la început, închirierea unor spații de birouri în astfel de clădiri poate părea o cheltuială destul de mare, această investiție se poate dovedi una profitabilă, întrucât clădirile sustenabile sunt și eficiente energetic.

Prin folosirea materialelor de construcție de lungă durată, care pot servi mai multor scopuri, clădirile sustenabile asigură performanță constantă într-un mediu sustenabil angajaților care își desfășoară activitatea în cadrul lor.

Iată câteva tehnologii sustenabile care sunt implementate, în general, în clădirile prietenoase cu mediul:

  • uși și ferestre izolate pentru a preveni pierderea căldurii pe timpul iernii și pentru a reduce necesitatea folosirii aerului condiționat pe timpul verii;

  • termostate inteligente care funcționează cu ajutorul rețelei Wi-Fi și care mențin o temperatură optimă în interior;

  • ferestre solare cu celule speciale care transformă lumina soarelui în energie;

  • sisteme de recuperare a energiei produse de ventilatoare, aparate de aer condiționat și lifturi.

Implementarea soluțiilor de eficiență energetică

Pe lângă localizarea birourilor într-o clădire sustenabilă, există câteva soluții care promovează eficiența energetică și pe care le-ai putea implementa, indiferent de clădirea în care se află birourile tale. Primul pas pentru implementarea soluțiilor de eficiență energetică este efectuarea unui audit energetic pentru investigarea completă a modului în care se consumă energia și pentru identificarea soluțiilor potrivite pentru afacerea ta.

Iată câteva exemple de soluții pe care le poți implementa pentru a crește eficiența energetică a afacerii tale:

  • implementează soluții de măsurare și monitorizare a utilităților cu ajutorul senzorilor și programelor specializate de management energetic;

  • implementează sisteme care produc energie electrică, precum panourile fotovoltaice;

  • folosește-te de soluții de iluminat de tip LED;

  • adoptă o strategie de facility management, adică personal dedicat pentru administrarea, mentenanța și operarea birourilor în care îți desfășori activitatea.

Consumul eficient de resurse, localizarea birourilor în clădiri sustenabile și implementarea soluțiilor independente pentru a spori eficiența energetică sunt câteva metode care te ajută să construiești un business sustenabil. Folosește-te de informațiile din acest articol și pune în aplicare soluțiile potrivite pentru afacerea ta.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close