Antena 3 CNN Life Județele cu cel mai poluat aer din România. Covasna și Ilfov, în fruntea clasamentului

Județele cu cel mai poluat aer din România. Covasna și Ilfov, în fruntea clasamentului

În urma unei analize a calității aerului din România, realizată în perioada noiembrie 2020 - februarie 2021 s-a observat un nivel foarte ridicat de poluare cu particule în suspensie, în lunile reci, în mai multe județe.

Județele cu cel mai poluat aer din România. Covasna și Ilfov, în fruntea clasamentului
Sursa foto: Hepta
de Viorel Aydan Cioroi    |    19 Aug 2021   •   17:45

Pentru a realiza analiza asupra aerului s-au folosit peste 200 de senzori de monitorizare a calităţii aerului Airly amplasaţi în toată ţara, dar şi staţiile naţionale de referinţă existente acolo.

În top 5 judeţe, privind calitatea proastă a aerului din România s-au încadrat județele Covasna, Ilfov, Iaşi, Dolj, dar şi Municipiul Bucureşti.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) descrie calitatea aerului din România ca fiind moderat nesigură. "Mai mult, aceasta este schimbabilă şi se agravează semnificativ iarna, fiind cauzată în principal de încălzirea cu ajutorul centralelor termice şi de emisiile vehiculelor", notează organismul mondial, conform TVR.

Se crede că sursele principale de poluare a aerului din România, pe perioada analizată ar fi industria minieră, generarea de energie electrică şi prelucrarea alimentelor.

Rezultatul analizei, poate demonstra faptul că măsurătorile oficiale din acele zone au fost subestimate, în principal datorită parametrilor de localizare a staţiilor de monitorizare.

La celălalt capăt al clasamentului, cu cea mai bună calitate a aerului se situează județele Harghita, Galaţi, Vâlcea, Brăila şi Satu Mare.

×
Subiecte în articol: top judete România Covasna Ilfov aer poluat
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close