Antena 3 CNN Life Un restaurant cu stele Michelin, celebru pentru 140 de sortimente de vin, a introdus „barul cu apă”. Pe cea de la robinet o dă gratuit

Un restaurant cu stele Michelin, celebru pentru 140 de sortimente de vin, a introdus „barul cu apă”. Pe cea de la robinet o dă gratuit

G.M.
2 minute de citit Publicat la 13:38 19 Aug 2025 Modificat la 13:38 19 Aug 2025
restaurant apa
Un restaurant cu stele Michelin, celebru pentru 140 de sortimente de vin, a introdus „barul cu apă”. FOTO: Instagram

Francezii sunt cunoscuți pentru pasiunea lor pentru vinurile fine, iar La Popote, un restaurant cu specific francez din nordul Angliei, nu face excepție. Localul, inclus în Ghidul Michelin și situat în comitatul Cheshire, le oferă clienților aproape 140 de soiuri de vin. Dar acum, proprietarii fac un pas îndrăzneț pentru a-i atrage și pe cei care nu consumă alcool: un meniu complet de ape îmbuteliate, scrie CNN.

Începând de vineri, clienții vor putea alege dintre trei sortimente de apă plată și patru de apă minerală carbogazoasă, pe lângă apa de la robinet oferită gratuit.

Decizia se înscrie într-o tendință globală de renunțare la alcool. De pildă, potrivit unui sondaj Gallup realizat anul trecut, 58% dintre adulții americani consumă alcool, față de 67% în 2022. Tot mai mulți renunță definitiv sau temporar la băuturile alcoolice, în timp ce restaurantele extind oferta de mocktail-uri, iar barurile „sober” și magazinele de băuturi fără alcool devin tot mai populare.

Joseph Rawlins, fondatorul și administratorul restaurantului alături de partenera sa Gaëlle Radigon, spune că ideea le-a fost propusă inițial de Doran Binder, furnizorul lor de apă marca Crag Spring Water. Binder, somelier de apă certificat de Fine Water Academy, le-a sugerat pentru prima dată conceptul unui meniu de apă în urmă cu trei ani.

„Am râs atunci”, a recunoscut Rawlins pentru CNN. „La început mi s-a părut o idee ridicolă.”

Totuși, după ce Binder i-a invitat la o degustare la „barul de apă” pe care îl deține în Peak District, un parc național din centrul Angliei, cei doi s-au convins.„A fost uluitor”, a spus Rawlins, adăugând că acum crede cu tărie că „apa nu e doar apă”.

La prima degustare, au încercat cinci-șase tipuri de apă. „Apoi am făcut o a doua degustare cu aceleași ape, dar le-am asociat cu anumite mâncăruri – cum ar fi brânza Manchego, Comté, ciocolată, jambon de Parma, măsline. Exact ca la vin, gustul se schimba complet.”

Potrivit lui Binder, restaurantul este primul din Marea Britanie care oferă un meniu de apă și unul dintre foarte puținele din lume.

Binder a ales selecția de ape pentru La Popote, provenite din toată Europa – Marea Britanie, Franța, Spania și Portugalia. Prețurile variază de la 5 lire sterline (6,80 dolari) până la 19 lire sterline (26 dolari). „Cantitatea de minerale din apă determină gustul și aroma”, a explicat Binder.  

Apa din Franța are inițial un gust sărat, spune Rawlins. „Dar dacă o combini cu ceva sărat, cum ar fi jambonul de Parma, se echilibrează natural și apa nu mai pare sărată, lăsând în același timp o aromă mai intensă și de durată a cărnii.” Felul în care este servită apa contează, de asemenea, a precizat Rawlins. „O recomandăm la temperatura camerei, cu gheață și o felie de lămâie. Apa este ca vinul – dacă e prea rece, îi omoară aroma.”

Meniul de apă oferă clienților „o nouă dimensiune”, spune bucătarul, subliniind că „tot mai mulți oameni beau acum mai puțin alcool”. Binder, care nu a consumat niciodată alcool, este de aceeași părere. „Tot mai mulți oameni nu beau alcool, ca mine. Eu sunt un mare gurmand, iar când merg la restaurant abia așteaptă să îmi pună în față o listă cu vinuri, dar nu mă interesează deloc. În schimb, un meniu de apă îmi deschide o experiență complet nouă. Este atractiv atât pentru restaurante, cât și pentru tot mai mulți oameni atenți la sănătate.”

Ştiri video recomandate
×

Fanatik

Antena Sport

Observator News

Parteneri
x close