Antena 3 CNN Life Veste colosală din medicină. Cum poate fi detectat cancerul cu patru ani înainte să apară simptomele

Veste colosală din medicină. Cum poate fi detectat cancerul cu patru ani înainte să apară simptomele

Oamenii de știință din China au dezvoltat un test care poate depista cancerul cu până la patru ani înainte de apariția primelor simptome. Testul de sânde non-invaziv descoperit de cercetătorii chinezi se numește PanSeer și poate detecta cinci tipuri de cancer.

Veste colosală din medicină. Cum poate fi detectat cancerul cu patru ani înainte să apară simptomele
Sursa foto: Pixabay
de Cristina Tudorache    |    26 Iul 2020   •   08:20

Testul de sânge PanSeer a fost testat, iar oamenii de știință chinezi garantează că detectează cancerul la 95% dintre persoanele care nu au simptome, dar care ulterior primesc un diagnostic. „Am demonstrat că cinci tipuri de cancer pot fi detectate printr-un test de sânge bazat pe metilare ADN, cu până la patru ani înainte de diagnosticul convențional”, a declarat echipa de cercetători.

Conform experților, testul detectează excrescenţele canceroase care nu provoacă simptome. Astfel de teste, cunoscute sub numele de „biopsii lichide”, au constituit subiectul mai multor cercetări, oferind o modalitate non-invazivă de a analiza pacienții predispuși la a dezvolta cancer în viitor.

Veste colosală din medicină. Cum poate fi detectat cancerul cu patru ani înainte să apară simptomele

Testul folosește screeningul unor regiuni particulare de ADN, numite grupe metil, colectate din plasma indivizilor. Aceste grupe cultivă ADN-ul tumoral.

Pentru a dezvolta testul, oamenii de știință au utilizat probe de plasmă din sânge colectat de la persoane din China între 2007 și 2014. Astfel au fost colectate 414 probe de la participanții care au scăpat de cancer la cel puțin cinci ani de la prelevarea sângelui și 191 de probe de la participanții care au fost diagnosticați cu cancer de stomac, colorectal, la ficat, plămâni sau esofag în termen de patru ani după ce sângele a fost colectat.

Rezultatele au relevat că PanSeer a semnalat cancerul la 88% dintre participanții care aveau deja acest diagnostic și la 95% dintre participanții care nu au fost diagnosticați cu cancer, dar care ulterior au continuat să dezvolte boala. Testul i-a identificat corect pe cei fără cancer în 96% din cazuri.

×
Subiecte în articol: cancer test simptome
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close