Antena 3 CNN Mediu Țara în care mucurile de țigări se transformă în asfalt pentru șosele

Țara în care mucurile de țigări se transformă în asfalt pentru șosele

Milioane de mucuri de țigări vor fi strânse în cadrul unei campanii și se vor folosi la fabricarea asfaltului pentru șosele.

Țara în care mucurile de țigări se transformă în asfalt pentru șosele
Sursa foto: Getty Images
de Georgiana Adam    |    08 Ian 2024   •   17:45

În întreaga lume, doar o treime din cele 18 miliarde de mucuri de țigări ajung la gunoi sau intră în procesul de reciclare.

Autoritățile din capitala Slovaciei, Bratislava, însă, au venit cu o nouă idee: în perioada târgurilor de Crăciun, compania de salubritate a testat containere speciale pentru colectarea filtrelor de țigări obișnuire și a celor din țigările electronice.

Planul este ca acestea să fie folosite pentru fabricarea asfaltului pentru străzi și șosele. Totodată, autoritățile speră că acest lucru va contribui la curățarea locurilor publice și la o reutilizare practică a resturilor de țigări.

Astfel de containere speciale vor fi amplasate la toate evenimentele publice din acest an care vor avea loc în Bratislava, notează Spotmedia.

"Dacă vizitatorii la un festival, la o cursă de alergare, piață sau alt eveniment public aruncă țigările într-un container special, vor contribui nu doar la un mediu mai curat, dar și la recuperarea materialului din acest tip de deșeu", a declarat Martina Čechová, manager de economie circulară la compania de salubritate Odvoz a Likvidácia Odpadu (OLO).

Mucurile adunate vor fi transformate într-o masă de fibre speciale, iar apoi aceasta este adăugată într-o mixtură pentru prepararea bitumului.

×
Subiecte în articol: mucuri tigari asfalt
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close