Antena 3 CNN Mediu Biodiversitate Australia anunţă 15 noi specii ameninţate cu dispariţia, printre care și un mic wallaby

Australia anunţă 15 noi specii ameninţate cu dispariţia, printre care și un mic wallaby

Australia a listat astăzi 15 specii noi pe cale de dispariţie, prin care un mic wallaby, luându-şi angajamentul de a stopa dispariţia speciilor de animale şi plante.

Australia anunţă 15 noi specii ameninţate cu dispariţia, printre care și un mic wallaby
Sursa foto: Hepta/ Zuma Press / COVER Images
de Mia Lungu    |    04 Oct 2022   •   12:17

Guvernul condus de premierul Anthony Albanese a anunţat un nou plan pe zece ani în încercarea de a stopa dispariţia a 110 "specii prioritare" şi de a proteja de la degradare 20 de "zone prioritare".

Scopul este de a preveni orice extincţie ulterioară a speciilor de plante sau animale, conservând în acelaşi timp cel puţin 30% din suprafaţa terestră a Australiei.

Printre cele 15 specii recent listate ca fiind ameninţate se numără micul wallaby Parma, ameninţat de incendii şi prădători, şarpele gri veninos de Queensland şi o lăcustă fără aripi numită Key's Matchstick Grasshopper (Keyacris scurra), vulnerabilă în faţa secetei şi a incendiilor de vegetaţie frecvente, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Existenţa a numeroase specii endemice în Australia este pusă în pericol pe măsură ce habitatele lor se micşorează ca urmare a activităţilor umane şi a evenimentelor extreme, cum ar fi incendiile de vegetaţie din 2019-2020, conform organizaţiilor pentru conservarea biodiversităţii.

Aceste incendii devastatoare au mistuit 5,8 milioane de hectare în estul Australiei şi au provocat moartea sau strămutarea unui număr cuprins între 1 miliard şi 3 miliarde de animale.

"Incendiile de vegetaţie (2019-2020), în special, au avut consecinţe devastatoare pentru numeroase specii. Suntem hotărâţi să oferim animalelor sălbatice o şansă mai bună", a declarat ministrul Mediului, Tanya Plibersek.

"Clasificarea speciilor ca fiind pe cale de dispariţie în lege (...) reprezintă un pas crucial în protejarea speciilor şi a animalelor din zonă care au nevoie de asistenţă de urgenţă", a adăugat oficialul.

Listarea unei specii ca fiind pe cale de dispariţie îi oferă protecţie, în conformitate cu legea australiană în domeniul conservării mediului.

Grupurile pentru protecţia animalelor sălbatice au salutat angajamentul guvernului de a preveni dispariţia unor noi specii de animale şi plante.

Obiectivul "este ambiţios, dar esenţial pentru a oferi posibilitatea viitoarelor generaţii de australieni să (cunoască) animale precum koala, oposumul de munte (mountain brushtail possum), veveriţa mare zburătoare (sugar glider) şi papagalul cu cap roşu (gang-gang cockatoo)", a declarat Basha Stasak de la Australian Conservation Foundation.

"Stoparea distrugerii habitatelor faunei sălbatice reprezintă cheia pentru atingerea acestui obiectiv", a adăugat ea.

×
Subiecte în articol: wallaby Australia specii disparitie
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close