Antena 3 CNN Mediu Biodiversitate "Nu hrăniți pescărușii și nu îi lăsați să vă vadă mâncând". Un studiu sugerează că pescărușii aleg ce să mănânce urmărind oamenii

"Nu hrăniți pescărușii și nu îi lăsați să vă vadă mâncând". Un studiu sugerează că pescărușii aleg ce să mănânce urmărind oamenii

Un studiu sugerează că este nevoie de mai mult decât o serie de panouri care să comunice "nu hrăniți păsările" pentru a descuraja pescărușii să se încumete să ciugulească din gustările oamenilor.

"Nu hrăniți pescărușii și nu îi lăsați să vă vadă mâncând". Un studiu sugerează că pescărușii aleg ce să mănânce urmărind oamenii
Sursa foto: HEPTA / Zuma Press / Rory Merry
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Mai 2023   •   15:37

Cercetările efectuate pe pescărușii de pe plaja din Brighton au arătat că păsările își pot da seama ce fel de resturi merită să mănânce urmărind ce mănâncă oamenii, conform The Guardian.

Atunci când li s-a oferit o gamă de pachete de chipsuri pe care să le ciugulească, pescărușii au ales în mare parte punga de aceeași culoare ca cea din care ronțăia un cercetător.

"Am demonstrat că pescărușii adulți sunt capabili să acorde atenție comportamentului oamenilor și să aplice acest lucru la propriile alegeri de procurare a hranei", a declarat Franziska Feist, biolog și primul autor al studiului de la Universitatea din Sussex, publicat în Biology Letters.

În cea mai recentă cercetare, Feist și colegii săi au lipit pachete verzi (sare și oțet) și albastre (brânză și ceapă) de chipsuri pe dale și le-au așezat la câțiva metri de pescăruși pe o porțiune de plajă din Brighton. Cercetătorii s-au retras apoi 5 metri și au filmat comportamentul păsărilor. Atunci când cercetătorii stăteau liniștiți, fără să mănânce, mai puțin de o cincime dintre pescăruși s-au apropiat de pachetele de chipsuri plasate în apropiere. Însă, atunci când cercetătorii mâncau chipsuri, 48% dintre păsări au sărit să se uite la pachețele.

Aproape 40% dintre aceste acțiuni s-au soldat cu un gest de ciugulire din partea pescărușilor, iar dintre acestea, 95% au fost îndreptate către pachetele de aceeași culoare cu cea din care mâncau cercetătorii. 

Lucrarea sugerează că mai sunt multe de făcut pentru a reduce tensiunea dintre oameni și pescărușii din mediul urban. Impactul panourilor cu "nu hrăniți păsările" ar putea fi îmbunătățit, de exemplu, prin adăugarea "... și nu le lăsați nici pe ele să vă vadă mâncând".

"Este posibil ca simpla descurajare a publicului de a hrăni direct pescărușii să nu fie suficientă. Ei sunt capabili să observe ceea ce mâncăm, iar acest lucru le-ar putea informa capacitatea de a viza deșeurile, gunoiul și așa mai departe", a spus Feist.

×
Subiecte în articol: pescăruși
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close