Antena 3 CNN Externe Rusia abandonează Insula Șerpilor, după bombardamentele de precizie efectuate de Ucraina

Rusia abandonează Insula Șerpilor, după bombardamentele de precizie efectuate de Ucraina

Rusia a anunțat că părăsește Insula Șerpilor, o bucată de stâncă de 17 hectare cu mare valoare strategică, situată în Marea Neagră, la câteva zeci de kilometri de țărmurile României și Ucrainei.

Rusia abandonează Insula Șerpilor, după bombardamentele de precizie efectuate de Ucraina
Sursa foto: Twitter
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Iun 2022   •   12:09

O știre transmisă de agenția rusă RIA Novosti menționează că decizia armatei ruse reprezintă "un gest de bunăvoință".

Evoluția surprinzătoare vine după o serie de bombardamente ucrainene "de precizie" efectuate asupra insulei.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării susține că forțele Moscovei și-au încheiat "sarcinile încredințate" pe insulă în data de 30 iunie și au retras garnizoana staționată acolo.

Moscova: "Un gest de bunăvoință, pentru a demonstra că nu interferăm cu crearea unui coridor umanitar"

"Rusia, ca un gest de bunăvoință, și-a retras trupele de pe Insula Șerpilor. Astfel, s-a demonstrat comunității internaționale că Federația Rusă nu interferează cu eforturile ONU de a organiza un coridor umanitar pentru exportul de produse agricole de pe teritoriul Ucrainei", a menționat Ministerul Apărării de la Moscova.

Potrivit sursei citate, decizia armatei ruse "privează Kievul de oportunitatea de a specula subiectul crizei alimentare și de a acuza imposibilitatea de a exporta cereale, din cauza controlului trupelor ruse" în Marea Neagră.

Ministerul rus mai transmite că acum revine Ucrainei obligația de a demina apele în zona țărmurilor sale, inclusiv în apele portuare.

Rusia a capturat Insula Șerpilor la începutul invaziei, în urma unui incident devenit celebru.

Pe 24 februarie, marina militară rusă a somat garnizoana ucraineană de pe insulă să se predea.

În replică, militarul ucrainean Roman Hribov a răspuns cu propoziția, devenită celebră, "navă militară rusă, du-te la dracu".

Hribov, care a supraviețuit bombardamentelor efectuate de ruși asupra insulei, a fost predat Ucrainei într-un schimb de prizonieri și decorat de președintele Volodimir Zelenski.

Reacția unui oficial de la Kiev: "Kaboom!"

În iunie, Ucraina a început o operațiune susținută de atacuri asupra țintelor militare de pe insulă.

Chiar rușii au confirmat atacurile Kievului, susținând inițial că acestea nu și-au atins ținta.

Însă ultimele evoluții demonstrează contrariul.

Șeful biroului președintelui Zelenski, Andrei Iermak, a publicat, joi, următorul mesaj pe Twitter: "Kaboom! Nu mai sunt soldați ruși pe Insula Șerpilor. Forțele noastre armate au făcut o treabă grozavă! Urmează mai multe știri 'Kaboom' (despre lovituri n.r.). Toate vor fi ucrainene."

De asemenea, forțele ucrainene au publicat în ultimele ore imagini ale loviturilor efectuate recent pe Insula Șerpilor.

"În noaptea de 27 iunie, forțele ucrainene au efectuat peste 10 lovituri de precizie pe Insula Șerpilor, distrugând încă un sistem Panțîr-C1, utilizat pentru apărare antiaeriană", se spune în textul care însoțește imaginile.

Comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valeri Zalujnîi, a arătat, la rândul său, că forțele ruse nu au reușit să reziste loviturilor de artilerie, rachetelor și atacurilor din aer efectuate de Kiev.

"Le mulțumesc apărătorilor orașului Odesa, care au întreprins maximum de măsuri pentru a elibera o parte de importanță strategică a teritoriului nostru", a declarat liderul militar.

El a mulțumit, totodată, "partenerilor străini" pentru că au furnizat ucrainenilor "mijloacele necesare" pentru înfrângerea forțelor ruse de pe insulă.

×
Subiecte în articol: Rusia Ucraina Insula Serpilor
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close