Antena 3 CNN Mediu Fenomenul El Niño ar putea duce la topirea a doi dintre puținii ghețari tropicali din lume, în Indonezia

Fenomenul El Niño ar putea duce la topirea a doi dintre puținii ghețari tropicali din lume, în Indonezia

Doi dintre puținii ghețari tropicali din lume din Indonezia se topesc din cauza încălzirii globale. Gheața lor ar putea dispărea până în 2026 sau mai devreme, deoarece fenomenul meteorologic El Niño prelungește sezonul temperaturilor extreme. 

Fenomenul El Niño ar putea duce la topirea a doi dintre puținii ghețari tropicali din lume, în Indonezia
Sursa foto: pexels.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Aug 2023   •   11:21

Indonezia, care găzduiește o treime din pădurile tropicale din lume, după Brazilia și Congo, se așteaptă ca sezonul uscat să dureze până în octombrie, deoarece fenomenul El Niño crește riscul de incendii forestiere și amenință rezervele de apă curată.

Ghețarii s-au subțiat semnificativ în ultimii ani, trecând de la 32 de metri în adâncime în 2010 la opt metri în 2021, în timp ce lățimea lor totală a scăzut de la 2,4 km în 2000 la 230 de metri  în 2022. Din nefericire, nu se poate face nimic pentru a preveni scăderea.

Acest eveniment ar putea perturba ecosistemul regional și ar putea declanșa o creștere a nivelului mării la nivel global într-un deceniu.

"Acum suntem în măsură să documentăm dispariția ghețarilor", a adăugat Donaldi, coordonator al diviziei de cercetare climatică a agenției, pentru The Guardian

Citeşte şi: Canicula topește fagurii, iar familiile de albine mor prin sufocare! Semnalul de alarmă al apicultorilor români

Ghețarii tropicali mai pot fi întâlniți în Anzii din America de Sud și în munții Kilimanjaro, Muntele Kenya și Rwenzory din Africa.

 

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close