Antena 3 CNN Mediu Garda de Mediu cere deschiderea unui nou punct vamal pentru intrarea gunoiului în România. Graţiela Gavrilescu: "Se cere deschiderea şi în aeroporturi"

Garda de Mediu cere deschiderea unui nou punct vamal pentru intrarea gunoiului în România. Graţiela Gavrilescu: "Se cere deschiderea şi în aeroporturi"

Garda Națională de Mediu cere, într-un proiect de ordin al ministrului Mediului, deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei, în Portul Brăila, dedicat intrării deșeurilor în România.

Garda de Mediu cere deschiderea unui nou punct vamal pentru intrarea gunoiului în România. Graţiela Gavrilescu: "Se cere deschiderea şi în aeroporturi"
Sursa foto: Facebok/ Gratiela Gavrilescu - ecosynergy.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Ian 2023   •   15:43

Instituția susține că măsura este necesară pentru eliminarea dificultăților apărute în desfășurarea activității în punctele de trecere a frontierei de stat și nu numai.

Totodată, sunt invocate solicitările înaintate Gărzii Naționale de Mediu de către agenții economici care efectuează operațiuni comerciale cu deșeuri și mărfuri/bunuri second – hand, în care au fost propuse o serie de modificări pentru eficientizarea aplicării Ordinului ministrului mediului, apelor şi pădurilor şi al ministrului afacerilor interne nr. 831/49/2022 privind stabilirea punctelor de trecere a frontierei de stat pentru transferurile de deşeuri şi mărfuri/bunuri second-hand.

Graţiela Gavrilescu: "Se cere deschiderea şi în aeroporturi"

"Trebuie să specificăm că nu se cere prin acest ordin comuna ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministerul de Interne numai deschiderea unui punct de frontieră la Brăila ci şi în aeroporturi. Cam toate aeroporturile din România", a susţinut fostul ministru al Mediului, Grațiela Gavrilescu, la Antena 3 CNN.

De asemenea, deputatul avertizează că acceptarea unui nou punct de trecere a frontierei va deschide "o cutie a Pandorei".

"Eu cred că deschidem o cutie a Pandorei şi în felul acesta se creează zona de băieţi deştepţi. Aşa cum este şi în energie şi uitaţivă cum unii o să se îmbogăţească şi în loc să se introducă în ţară deşeuri reciclabile şi deşeuri din care să poţi să profiţi şi din care să poţi să creezi o nouă materie primă, introducem aşa zisele gunoaie", a adăugat Gavrilescu.

Potrivit fostului ministru al Mediului, "este strict interzis prin legea Europeană şi legea din România să se deschidă o astfel de poartă pentru că importurile şi exporturile de astfel de deşeuri sunt interzise".

Citeşte şi: Fratele primarului din Bârsana, surprins când arunca un camion de gunoi pe malul râului Iza, în Maramureș

Organizațiile colective din domeniul reciclării, valorificării deșeurilor au menționat că din cauza faptului că "portul Brăila nu este precizat ca și punct de frontieră de intrare–ieșire din România a deșeurilor", "se înregistrează pierderi irecuperabile".

”În portul Brăila există nave încărcate cu fier vechi care nu pot fi vămuite prin acest punct de trecere a frontierei, ca urmare a faptului că portul Brăila nu este precizat ca și punct de frontieră de intrare–ieșire din România a deșeurilor.

Ca urmare a acestui fapt, se vor înregistra pierderi irecuperabile pentru exportatorii ce nu își pot respecta contractele la export, pentru operatorii portuari ce au la operare fier vechi ce le blochează danele, dacă acesta nu va fi exportat, cât și pentru administrațiile portului Brăila și a zonei libere Brăila, ce vor fi lipsite de taxele ce urmau să fie încasate pentru operațiunile din port și zona liberă”, s-au plâns operatorii economici.

Conform datelor oficiale, peste 67 de milioane de tone de deșeuri sunt transportate anual între țările UE, mare parte dintre acestea ajungând, legal sau ilegal, în România. 

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close