Antena 3 CNN Mediu Peste jumătate din marile lacuri ale lumii vor seca în următorii 30 de ani

Peste jumătate din marile lacuri ale lumii vor seca în următorii 30 de ani

Schimbările climatice vor seca și cele mai mari lacuri din lume în următorii 30 de ani.

Peste jumătate din marile lacuri ale lumii vor seca în următorii 30 de ani
Sursa foto: pexels.com
de Alexandra Axinia    |    19 Mai 2023   •   13:00

Specialiștii trag un semnal de alarmă și avertizează că suprafața marilor lacuri din lume a scăzut constant în ultimele decenii, ceea ce înseamnă că peste jumătate din acestea ar putea să se micșoreze semnificativ sau chiar să dispară.

Din cauza schimbărilor climatice, peste jumătate dintre lacurile și rezervoarele mari de apă din lume s-au micșorat în ultimii 30 de ani

Concluzia aparține unei echipe de cercetători care a realizat un studiu. Potrivit acesteia, unele dintre cele mai importante surse de apă dulce din lume, începând de la Marea Caspică, între Europa și Asia, până la Lacul Titicaca din America de Sud, au pierdut cantități uriașe de apă.

Hidrologul Fangfang Yao de la Universitatea din Virginia a condus studiul publicat în revista Science și a declarat că declinul lacurilor naturale a fost determinat de încălzirea climei și de consumul uman, potrivit Reuters.

Citește și: Climatolog român, avertisment sumbru legat de încălzirea globală: "O să avem multe probleme dacă nu facem asta"

Conform Mediafax, oamenii de știință au evaluat aproape două mii de lacuri mari folosind măsurători prin satelit combinate cu modele climatice și hidrologice. 53% dintre lacurile măsurate au înregistrat un declin din 1992 până în 2020.

Lipsa apei afectează circa două miliarde de oameni.

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close