Antena 3 CNN Mediu Oceanele lumii îşi schimbă culoarea, din cauza încălzirii globale. Din albastru, apele prind nuanţe de verde

Oceanele lumii îşi schimbă culoarea, din cauza încălzirii globale. Din albastru, apele prind nuanţe de verde

Culoarea albastru a definit întotdeauna nuanța apelor din oceanele lumii. Cu toate acestea, s-ar putea ca acea culoarea intensă să rămână doar o amintire. Poluarea, acțiunea nocivă a oamenilor şi încălzirea globală face ca apa oceanelor să capete o altă culoare.

Oceanele lumii îşi schimbă culoarea, din cauza încălzirii globale. Din albastru, apele prind nuanţe de verde
Sursa foto: pixels.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Iul 2023   •   14:00

Oceanele Pământului își schimbă culoarea, iar defalcarea climatului este de vină. Marea albastră adâncă devine de fapt din ce în ce mai verde în timp.

„Motivul pentru care ne pasă de acest lucru nu este pentru că ne pasă de culoare, ci pentru că această culoare este o reflectare a schimbărilor în starea ecosistemului”, a spus BB Cael, om de știință la Centrul Național de Oceanografie de la Universitatea din Southampton.

Citeşte şi: Razele UV, pericol uriaş pentru piele. Avertismentul dermatologilor: "Să evităm inclusiv mersul la munte"

Planctonul de diferite dimensiuni împrăștie lumina în mod diferit, iar planctonul cu diferiți pigmenți absorb lumina diferit. Examinarea modificărilor de culoare poate oferi oamenilor de știință o imagine mai clară a schimbărilor în populațiile de plancton de pe tot globul.

Fitoplanctonul este crucial pentru ecosistemele oceanice, deoarece se află la baza majorității lanțurilor sale trofice.

Schimbările au fost detectate în peste 56% din oceanele lumii. Conform The Guardian, schimbările de culoare ale apelor nu sunt fatale pentru ecosistemele care trăiesc în oceane, dar acest lucru dovedește încă o dată că încălzirea globală şi activitatea umană poate afecta mari părți ale biosferei globale.

×
Subiecte în articol: oceane incalzire globala culoare
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close