Antena 3 CNN Mediu Poluare Nouă milioane de oameni mor anual din cauza poluării. Octavian Berceanu propune o soluție pentru România: "De aici ar trebui să plecăm în primul rând"

Nouă milioane de oameni mor anual din cauza poluării. Octavian Berceanu propune o soluție pentru România: "De aici ar trebui să plecăm în primul rând"

Nouă milioane de oameni de pe întreg Globul mor în fiecare an din cauza poluării, arată un studiu făcut de prestigioasa publicaţie Lancet. Asta înseamnă că aproximativ un deces din şase de pe Pământ este cauzat de aerul toxic. O proporţie covârşitoare este reprezentată de poluarea atmosferică.

Nouă milioane de oameni mor anual din cauza poluării. Octavian Berceanu propune o soluție pentru România: "De aici ar trebui să plecăm în primul rând"
Sursa foto: Antena 3
de Mia Lungu    |    18 Mai 2022   •   15:53

Octavian Berceanu, fost şef al Gărzii de Mediu a explicat, la Antena 3, ce măsuri ar trebui luate urgent pentru ca românii să nu aibă atât de mult de suferit din cauza poluării aerului.

"Știința avansează, dar ca să fundamentăm știința și măsurile pe care le putem lua în București sau alte orașe destul de poluate, trebuie să avem alte studii. Ori în momentul de față noi nu avem studii care să genereze o cauzalitate vis a vis de poluare.

Vorbim de studii la nivel european, mondial, dar încă nu avem studii pentru România, cel puțin în zona București-Ilfov, care să ne spună sursele de emisii, ponderea lor pe aerul pe care îl respirăm la fiecare 3-4 secunde, ce putem face mai departe. Care este impactul bolilor corelat cu zona de poluare.

Avem surse în afara Bucureștiului, și avem exemplul deșertul Olteniei, avem arderile de deșeuri din jurul Bucureștiului, în Ilfov în mod special. Avem surse în București - traficul sau încălzirea domestică. Cu sobe, care sunt în număr de zeci de mii, și funcționează pe alți carburanți: plastic, lemn, cărbune. Nu avem aceste emisii controlate de un studiu. De aici ar trebui să plecăm în primul rând", spune Ocravian Berceanu.

Cele mai poluate zone din România

"Este zona de sud-est a Bucureștiului și Ilfovului. Avem zona Prahovei, care este strâns legată de zona de industrie petrolieră. Avem zona Brașovului unde avem o oarecare industrie, dar avem un specific regional: acele capace de nori care blochează curenții de aer. Avem Iașiul și Târgu Jiu", a precizat fost şef al Gărzii de Mediu, la Antena 3.

×
Subiecte în articol: poluare Octavian Berceanu
Parteneri
Horoscop 9 iunie 2023. O zodie pune la cale un plan secret
x close