Antena 3 CNN Mediu Țara care își va pierde ghețarii în mai puțin de 50 de ani. Efectele încălzirii globale se resimt din ce în ce mai tare

Țara care își va pierde ghețarii în mai puțin de 50 de ani. Efectele încălzirii globale se resimt din ce în ce mai tare

Există o îngrijorare la nivel mondial cu privire la efectul încălzirii globale asupra ghețarilor planetei. Se topesc sub ochii noștri și nimic nu pare să oprească acest proces ireversibil.

Țara care își va pierde ghețarii în mai puțin de 50 de ani. Efectele încălzirii globale se resimt din ce în ce mai tare
Sursa foto: pexels.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Apr 2024   •   09:31

Austria şi-ar putea pierde toţi gheţarii în 45 de ani, a avertizat vineri Clubul său alpin, în condiţiile în care doi dintre gheţarii din ţară s-au micşorat anul trecut cu peste 100 de metri, informează AFP.

Conform celui mai recent raport al Clubului Alpin din Austria (OeAV) s-a constatat o retragere dramatică a gheţarilor din această ţară în ultimii şapte ani.

Studiul arată că 93 de gheţari austrieci observaţi de către organizaţie s-au retras în medie cu 23,9 metri anul trecut, a treia cea mai mare topire a gheţarilor de la debutul măsurătorilor în 1891.

Anul 2022 a fost cel mai dur an pentru topirea gheţarilor în Austria, cu o retragere medie de 28,7 metri. Continuând așa, gheţarii ar putea să dispară practic în 45 de ani, avertizează Clubul alpin, pentru care măsurile de protecţie a climei au fost luate prea târziu.

Potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), marii gheţari ai planetei se confruntă în bloc cu o topire fără precedent de când au început măsurătorile în anii 1950, o situaţie care a devenit "extremă" în vestul Americii de Nord şi în Europa.

×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close