Antena 3 CNN Mediu Sistemul garanţie-returnare, operaţional din 30 noiembrie 2023. Mircea Fechet, ministrul Mediului: "Românii sunt sătui de mizeria pe care o văd în natură"

Sistemul garanţie-returnare, operaţional din 30 noiembrie 2023. Mircea Fechet, ministrul Mediului: "Românii sunt sătui de mizeria pe care o văd în natură"

Sistemul garanţie-returnare va fi operaţional în ţara noastră începând cu 30 noiembrie, dă asigurări Ministerul Mediului. Oficialii guvernamentali spun că s-au făcut toate demersurile care să ducă la îndeplinirea acestui termen.

de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Sep 2023   •   13:36

De la această dată, consumatorii vor plăti o garanţie de 50 de bani la cumpărarea unei băuturi îmbuteliate, urmând ca după golirea ambalajului să îl ducă într-unul din punctele de returnare organizate de comercianţi pentru a primi valoarea garanţiei plătite iniţial.

"Este un proiect în legătură cu care, din păcate, deşi exista legislaţie care obliga înfiinţarea sistemului încă din anul 2018, mare lucru nu s-a făcut. E un proiect pe care l-am pornit de la zero, un proiect nou 100% şi un proiect care va începe pe 30 noiembrie anul acesta.

Sistemul garanţie-returnare va fi pentru orice ambalaj de băuturi între 100 de ml şi 3 litri, care va face parte din sistem. Adică, pentru care un cetăţean va plăti atunci când achiziţionează de la un magazin o astfel băturură, va plăti şi garanţia. Dacă o sticlă cu apă costă 3 lei, el va plăti 3 lei şi garanţia de 50 de bani pe care o recuperează imediat ce turnează la orice punct de colectare bidonul respectiv.

Dacă discutăm despre recipiente vechi, recipiente care n-au făcut parte din sistemul garanţie-returnare şi pentru care nu a plătit nimeni nicio astfel de garanţie. E un sistem foarte simplu în legătură cu care sunt optimist că românii vor avea un grad mare de conformare pentru că toţi românii sunt sătui de mizeria pe care o văd în natură şi încrederea mea şi speranţa mea este aceea că ei vor înţelege că e un lucru pe care îl facem, până la urmă, pentru a trăi noi înşine într-un mediu mai sănătos", a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close