Antena 3 CNN Mediu Tanczos Barna a anunțat ce se va întâmpla în România cu mașinile mai vechi de 15 ani

Tanczos Barna a anunțat ce se va întâmpla în România cu mașinile mai vechi de 15 ani

Până în anul 2026, peste 250 de mii de mașini mai vechi de 15 ani vor dispărea de pe șosele din România. Anunțul a fost făcut de ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Tanczos Barna a anunțat ce se va întâmpla în România cu mașinile mai vechi de 15 ani
Sursa foto: Antena 3
de Mia Lungu    |    03 Mai 2022   •   16:17

Ministrul Mediului a fost întrebat ce va face România pentru a atinge ținta ca până în 2026 să scoată din circlație 250.000 de autoturisme mai vechi de 15 ani, pentru a primi fonduri europene pentru construcția de autostrăzi.

Din estimările Ministerului Mediului, ținta va fi depășită cu ajutorul programelor Rabla Clasic și Rabla Plus, care momentan nu se derulează conform planului, din cauza întârzierilor, dar și a unui program derulat momentan ca pilot în Sf Gheorghe și alte orașe, dar care se va extinde la nivel național.

Este vorba despre un program de finanțare a casării vehiculelor vechi, botezat „Rabla 2”, care ar trebui să înceapă în luna iulie și care prespune acordarea unei prime de 3.000 de lei pentru maşinile mai vechi de 15 ani predate administraţiilor locale.

"Până la 1 iunie va trebui să agreem modalitatea de implementare a acestui program. Vom putea scoate din circulație anual 133.000 de mașini pentru că avem la bugetul AFM 600 milioane de lei pe trei ani, vom asigra finanțare parțială, de 50%, dar dacă autoritățile locale vor veni alături de noi, vom putea scpate mai multe mașini din circulație", a spus ministrul.

"Din păcate s-a ajuns în situații hilare: mașinile second hand să fie mai scumpe decât cele noi, la anumite mărci și modele, pentru că industria nu mai poate să livreze mașinile noi pe care le cere piața”, a mai declarat ministrul Barna, astăzi, într-o conferință.

×
Subiecte în articol: Tanczos Barna ministrul Mediului masini
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close