Antena 3 CNN Meteo Peste 70 de grade la nivelul solului, în marile orașe din țară. Climatolog: ”Vara anului 2021 va intra în istorie”

Peste 70 de grade la nivelul solului, în marile orașe din țară. Climatolog: ”Vara anului 2021 va intra în istorie”

Vara anului 2021 va intra în istoria climatologiei, spune climatologul Roxana Bojariu, într-o intervenție la Antena 3. Peste 70 de grade Celsius vor fi resimțite la nivelul solului, în marile orașe din România.

Peste 70 de grade la nivelul solului, în marile orașe din țară. Climatolog: ”Vara anului 2021 va intra în istorie”
Sursa foto: Hepta
de Andreea Ştefan    |    03 Aug 2021   •   16:36

Fenomenele extreme prin care trece România în ultimele zile nu sunt doar caracteristici locale, ci este vorba de un fenomen la scară mare, o consecință a încălzirii globale.

Climatologul Roxana Bojariu a vorbit la Antena 3 despre aceste fenomene și ne spune la ce ar trebui să ne așteptăm în următoarea perioadă.

”Din păcate, trăim criza climatică și trebuie să ne așteptăm la noi fenomene extreme. Intensitatea și persistența lor e mult mai mare. Avem de-a face cu energie sporită în sistem datorită încălzirii globale. Din păcate, se accelerează încălzirea globală. Din această cauză, putem ajunge la anumite praguri în sistemul climatic, după care să existe amplificări și mai mari și nu vom mai putea ține pasul cu aceste fenomene care se succed în cascadă.

”Va trebui să ne gândim cum să ne adaptăm”

Și nu e vorba doar de o zonă. Toată emisfera nordică, acolo unde este vară, a fost dominată de aceste cupole de căldură sau de instabilități puternice, cu indundații foarte mari, din Europa până în China, până în Japonia, cu valuri de căldură.

Toate aceste lucruri, luate separat, nu pot fi puse neapărat în legătură cu schimbarea climei, dar dacă privim imaginea generală este clar că trăim schimbarea. Va trebui să ne gândim foarte serios cum să domolim această cursă infernală prin reducerea emisiilor și cum să ne adaptăm la ceea ce deja am schimbat în sistemul climatic, și ceea ce, în viitorul apropiat, este de neschimbat. Ne așteaptă, în viitorul apropiat, lucruri determinate de acțiunile noastre de până acum.

Caniculă și furtuni în august

E posibil să avem temperaturi mai mari într-o parte sau alta a Europei, după cum e posibil să avem și furtuni puternice, inclusiv cu tornade, dar e greu de spus unde și când. Deocamdată trebuie să fim foarte atenți la actualizările informațiilor meteorologice, inclusiv la nowcasting-uri”, a spus climatologul Roxana Bojariu la Antena 3.

×
Subiecte în articol: climatologie Roxana Bojariu
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close