Antena 3 CNN Meteo Alertă meteo de caniculă pentru mai bine de jumătate din țară, dar și de vijelii și grindină

Alertă meteo de caniculă pentru mai bine de jumătate din țară, dar și de vijelii și grindină

ANM a emis o avertizare meteo cod galben de vreme deosebit de caldă pentru mai bine de jumătate din țară, însă și o avertizare meteo cod portocaliu de vreme severă în partea de vest a țării.

Alertă meteo de caniculă pentru mai bine de jumătate din țară, dar și de vijelii și grindină
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    15 Iul 2021   •   10:22

Meteorologii au emis, cu scurtă vreme în urmă, o avertizare meteo cod galben de caniculă și disconfort termic accentuat, valabilă joi și vineri. 

Zonele afectate sunt Oltenia, Muntenia, Moldova, vestul Dobrogei, local Transilvania. În sudul, estul și centrul țării, valul de căldură va persista și local va fi caniculă, iar disconfortul termic ridicat.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în cea mai mare parte a teritoriului pe parcursul zilei de joi (15 iulie), iar vineri (16 iulie), mai ales în regiunile extracarpatice.

În aceste regiuni vremea se va menține caniculară până la sfârșitul săptămânii.

Avertizare meteo de ploi torențiale

Un alt cod galben a fost emis pentru perioada 15 iulie, ora 14:00 – 16 iulie, ora 23:00. Zonele afectate sunt Banat, Crișana, Maramureș, local Transilvania și vestul Olteniei.

În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania și vestul Olteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și pe alocuri grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25...40 l/mp.

Astfel de fenomene se vor semnala pe arii mai restrânse și în restul zonei montane.

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică

Totodată, meteorologii au emis un cod portocaliu de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată, care intră în vigoare joi, 15 iulie, ora 16:00 și expiră vineri, 16 iulie, ora 06:00.

În intervalul menționat, în județele Timiș, Arad, Bihor, Sălaj, Satu Mare, Maramureș, Bistrița Năsăud, Cluj, Hunedoara, Caraș-Severin, precum și în zona montană a județului Alba vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80...90 km/h, grindină şi frecvente descărcări electrice.

Vor fi averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși local 35...50 l/mp şi izolat 70...80 l/mp.

×
Subiecte în articol: meteo
Parteneri
Data la care vin pensiile în mai. Anunţul Poştei Române
x close