Antena 3 CNN Meteo Alertă meteo: Cod portocaliu de ploi torențiale și vijelii fără precedent în România | Anunțul făcut de Alina Șerban, meteorolog ANM

Alertă meteo: Cod portocaliu de ploi torențiale și vijelii fără precedent în România | Anunțul făcut de Alina Șerban, meteorolog ANM

Furtunile care au provocat pagube în Europa au ajuns și în România. Meteorologii au emis deja un Cod portocaliu de ploi abundente în mai multe zone din țară, iar întreg vestul României este în acest moment sub Cod galben de ploi. Alina Șerban, meteorolog ANM, explică la ce trebuie să ne așteptăm în următoarea perioadă.

de Andreea Ştefan    |    17 Sep 2022   •   16:33

”Vorbim de o schimbare semnificativă în aspectul vremii. De altfel, în partea de vest, de nord, de centru a teritoriului deja s-a răcit accentuat. Vremea a devenit rece pentru această perioadă.

Sunt active sisteme noroase ce determină ploi sub formă de aversă, care vor persista chiar până în după-amiaza zilei de mâine, de duminică, și vor determina cantități importante de apă, cantități ce se vor aduna prin acumulare și vor depăși 20-30, izolat 40-50, poate chiar 60-70 de litri pe metru pătrat în zonele montane, care se regăsesc sub incidența unui mesaj de avertizare Cod portocaliu ce vizează exact acest aspect: acumularea unor cantități importante de apă, dar într-un interval destul de lung de timp.

Vorbim de sâmbătă până duminică după-amiază, în partea de sud și de sud-est a teritoriului, vântul se va intensifica din noaptea de sâmbătă spre duminică.

Pe parcursul zilei de duminică, vântul va sufla cu rafale, în general de 55-75 de kilometri pe oră, iar în zonele montane, mai mult de atât, pe creste, peste 80-100 de kilometri pe oră, deci vorbim de intensificări ale vântului în Oltenia, în Muntenia, în Dobrogea, în Moldova, în sudul și estul Transilvaniei, pe arii mai restrânse în celelalte regiuni, precum și în zonele montane.

Și dacă tot amintim de zonele montane, să spunem și faptul că aici, mai ales pe creste, precipitațiile se vor transforma, vor apărea și sub formă de lapoviță și ninsoare, în condițiile în care o masă de aer rece se va extinde pe tot teritoriul și va determina, duminică, vreme deosebit de rece în vest, în nord și în centru și răcoroasă, aș putea spune, dacă ne raportăm la norme, în partea de sud și de sud-est.

În aceste condiții, maximele se vor situa, în marea lor majoritate, între 12 și 22 de grade, poate ușor mai scăzute în Maramureș și în nordul Moldovei, în depresiuni și ușor mai ridicate în sudul Dobrogei”, a declarat Alina Șerban, meteorolog ANM, la Antena 3.

×
Subiecte în articol: meteo Alina Şerban cod portocaliu
Parteneri
Horoscop 4 octombrie 2023. Gemenii pot muta munții din loc
x close