Antena 3 CNN Meteo România, sub urgia naturii. ANM a emis cod roşu de vijelii şi averse puternice | Ce zone sunt vizate

România, sub urgia naturii. ANM a emis cod roşu de vijelii şi averse puternice | Ce zone sunt vizate

ANM a emis o avertizare nowcasting cod roșu ce vizează vijelie puternică, rafale de peste 90 de kilometri pe oră în zona județului Dolj.

România, sub urgia naturii. ANM a emis cod roşu de vijelii şi averse puternice | Ce zone sunt vizate
Sursa foto: Arhiva Antena 3
de Claudia Popovici    |    24 Iul 2022   •   16:17

"Da, la momentul acesta avem în vigoare o avertizare nowcasting cod roșu ce vizează vijelie puternică, rafale de peste 90 de kilometri pe oră în zona județului Dolj.

Vorbim de un front atmosferic care va traversa teritoriul țării noastre pe parcursul zilei de astăzi.

La momentul acesta îl găsim în partea de sud-vest, centru-nord-est a teritoriului, în deplasare în orele următoare către regiunile sud-estice, în consecință și în zona Capitalei.

Acest front atmosferic determină în mod deosebit intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii cu rafale de peste 80-90 de kilometri pe oră, dar și averse torențiale, descărcări electrice și căderi de grindină, cantități mai importante de apă peste 25 35 de litri pe metru pătrat izolat, în special în zonele montane, peste 40-50 de litri pe metrul pătrat.

Acest front atmosferic a determinat o scădere a valorilor termice în jumătatea nordică a teritoriului, în timp ce în jumătatea sudică vorbim de vreme caniculară, cu disconfort termic deosebit de accentuat, temperaturi maxime ce au atins deja 40 de grade în partea de sud a țării, inclusiv în zona Capitalei şi vorbim de temperaturi măsurate la umbră, în adăposturi meteorologice, la noapte.

De asemenea, disconfort accentuat, temperaturi minime ce nu vor scădea sub 20-22 de grade în aceste regiuni. Mâine am putea spune că se mai răcorește puțin.

Vom avea un mic respiro, pentru că de marți canicula se intensifică din nou. Valori mari în partea de vest, de sud-vest a teritoriului. Din nou, vorbim de 38-39 de grade la amiază și disconfort termic accentuat", a spus Alina Șerban, meteorolog în cadrul ANM, la Antena 3. 

×
Subiecte în articol: Alina Şerban ANM Ccod roşu
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close