Antena 3 CNN Meteo ANM va avea 300 de stații meteorologice noi, până la finalul lui 2026. Elena Mateescu: "Avem nevoie de mai multă informaţie în teritoriu"

ANM va avea 300 de stații meteorologice noi, până la finalul lui 2026. Elena Mateescu: "Avem nevoie de mai multă informaţie în teritoriu"

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) va avea în plus, la finalul lui 2026, 300 de staţii meteorologice şi 100 pentru agricultură, care vor fi cumpărate prin PNRR.

ANM va avea 300 de stații meteorologice noi, până la finalul lui 2026. Elena Mateescu: "Avem nevoie de mai multă informaţie în teritoriu"
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Noi 2023   •   15:39

Anunțul a fost făcut, miercuri, de directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu.

"Pe lângă proiectele de infrastructură, avem în coordonare şi programe europene, datorită colegilor care activează în domeniul ştiinţific.

Suntem şi beneficiarii Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă prin care, la finele anului 2026, sperăm să ducem la bun sfârşit cu succes şi acest proiect. 

Vom mai avea în plus 300 de staţii meteorologice şi 100 pentru agricultură, pentru că, după cum vedeţi, construcţia viitorului Centrului European de Agrometeorologie este în desfăşurare şi avem nevoie de mai multă informaţie în teritoriu", a menţionat Elena Mateescu, la Sesiunea Ştiinţifică Anuală 2023.

Citește și: Mașinile electrice, tot mai populare printre români. Cele mai vândute mărci în 2023

Ea a subliniat că în spatele muncii instituţiei sunt proiectele europene, care se află în diferite stadii de implementare.

Directorul general al ANM a făcut referire, printre altele, la Program Operaţional Sectorial şi Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM).

"Este important să fim pregătiţi pentru ceea ce înseamnă implementarea sistemelor de avertizare timpurie, o cerinţă în perioada 2023-2027 la nivel internaţional şi în contextul în care România deţine preşedinţia Regiunii Asociative VI (Europa), coordonează la nivelul acestei regiuni, sub umbrela Organizaţiei Meteorologice Mondiale, Planul pentru implementarea acestor iniţiative de către toate serviciile meteorologice naţionale.

Astfel, este foarte important să avem o infrastructură performantă.", a adăugat directorul general al ANM, potrivit Agerpres.

×
Subiecte în articol: stații meteo PNRR Elena Mateescu
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close