Antena 3 CNN Meteo Prognoza meteo pentru România. Ce ne aşteaptă în această iarnă

Prognoza meteo pentru România. Ce ne aşteaptă în această iarnă

Guvernul se pregătește de iarnă. Meteorologii prezenţi la o întâlnire cu prefecții au analizat cum arată prognoza meteo pentru România. Iată concluziile.

de Claudia Popovici    |    20 Oct 2022   •   18:40

"Este adevărat că în această perioadă a anului, mai multe centre sau centrele internaționale care au ca obiect de activitate estimările sezoniere, pun la dispoziție primele astfel de estimări.

Același lucru s-a întâmplat în această perioadă, respectiv în data de 13 ale lunii cum de altfel se întâmplă în fiecare lună cu serviciul Copernicus, care a pus la dispoziție sistemul sau ieșirile modelului multi sistem pe care îl gestionează la nivel mondial și inclusiv pentru Europa.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Când vine iarna în România

Există în acest moment o prognoză sau estimare când ar putea veni iarna în România cu temperaturi de minus în foarte multe regiuni.

Aceste estimări, fie că vorbim despre estimările de la AccuWheather, fie că vorbim de despre estimările de la orice alt centru internațional, cu atât mai mult din momentul de față, reprezintă o medie. Aceste medii nu fac altceva decât să netezească, să elimine extremele.

Prin urmare, nu putem privi la o estimare a temperaturii sau a cantității medii de precipitații pe o lună sau pe întreg sezonul de iarnă și să vorbim despre episoade în care vremea capătă manifestări extreme, adică fie că vorbim despre valuri de frig, fie că vorbim despre episoade de viscol, fie că vorbim despre episoade cu precipitații lichide, abundente sau cu precipitații care să determine acel fenomen de polei, destul de periculos și el iarna.

Prin urmare, aceste estimări la care ne raportăm în momentul de față de la orice centru internațional pe care l-am avea în vedere, nu ne pot vorbi punctual despre un val de frig înainte de Crăciun într-o zonă a globului, cu atât mai mult într-o zonă a unui continent.

Toate estimările pe care inclusiv Serviciul Copernicus le pune la dispoziție reprezintă anomalii ale temperaturii, ale precipitațiilor sau a altor parametrii meteorologici, raportați la un la o medie climatologică mediate la nivel european pe o lună întreagă.

Prognoza meteo România iarna 2022-2023

Iarnă n-aș numi-o blândă. Aș rămâne la o iarnă în care per total, cel puțin în luna decembrie temperaturile să fie mai ridicate decât în mod obișnuit.

Ceea ce nu exclude episoade cu valuri de aer rece, ceea ce nu exclude posibilitatea ca în anumite zone din țară să avem să înregistrăm episoade de viscol, fie că vorbim despre zona montană.

La fel de bine nu putem exclude posibilitatea ca în anumite zone din țară și mă refer cu precădere la partea de sud-sud-est a României, să vorbim despre precipitații sub formă lichidă.

Iar aceste informații pe care de altfel Administrația Națională de Meteorologie l-a precizat și în ședința care a avut loc în această dimineață la Guvern, aceste informații sunt și ele cât se poate de publice pe site-ul Copernicus, pentru că reprezintă, pe de o parte, ieșirile Centrului European pentru Prognoză Medie, cât și estimările fiecărui centru internațional care coroborează care oferă date ce sunt integrate în bun multi sistem", a explicat Gabriela Băncilă, director în cadrul ANM, în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN. 

×
Subiecte în articol: ANM iarna 2022-2023 prognoza meteo
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close