Antena 3 CNN Meteo Prăpăd în România, după inundaţii | Şefa ANM anunţă prognoza meteo actualizată pentru următoarele zile

Prăpăd în România, după inundaţii | Şefa ANM anunţă prognoza meteo actualizată pentru următoarele zile

Au fost inundații devastatoare în mai multe zone din țară. Un om a murit, iar un copil a fost salvat în ultima clipă dintr-o mașină luată de ape. Elena Mateescu, directorul ANM, a anunţat cum arată prognoza meteo pentru perioada următoare.

Prăpăd în România, după inundaţii | Şefa ANM anunţă prognoza meteo actualizată pentru următoarele zile
Sursa foto: Captură video Antena 3 CNN
de Claudia Popovici    |    26 Iun 2023   •   16:40

"Va continua fenomenul de instabilitate atmosferic. Dacă astăzi am înregistrat o pauză în ceea ce privește aria precipitațiilor și cantitățile comparativ cu ultimele 72 de ore, de mâine după-amiază, începând și pe parcursul serii, vor fi din nou înnorări accentuate, în special în zona montană, dar și în Maramureș, în nordul Moldovei, în Criș, în Crișana și Transilvania.

Vorbim de cantități de apă de asemenea, care prin acumulare pot depăși 15-20l/m² izolat peste 30l/m²

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

ANM, prognoza meteo: Cum va fi vremea în România

Din punct de vedere termic mâine o vreme mai caldă comparativ cu ziua de azi, pentru că din nou ne vom apropia de 32° dar și disconfortul termic va fi unul în creștere, luând în considerare gradul de umezeală ridicată în atmosferă, pentru ca și ziua de miercuri să fie caracterizată de asemenea, de perioade de instabilitate, cu înnorări accentuate, averse cu caracter torențial, intensificări de scurtă durată ale vântului în zonele montane în mod deosebit, dar și în sudul și sud-estul țării.

Citeşte şi: Bilanţul pagubelor provocate de ploile puternice de duminică | Anunţul IGSU

ANM, prognoza meteo: Cum va fi vremea în luna iulie

Cu siguranță debutul lunii lui Cuptor va aduce din nou primele zile caniculară, pentru că, așa cum arată informațiile la acest moment, este posibil ca primele zile din luna iulie să fie caracterizate de valori apropiate de 34 de grade, posibil în partea de sud-sud-est a țării, chiar și de vest 35 de grade.

Avertizarea meteorologică de cod portocaliu a fost emisă cu cel puțin 12 inainte înainte, viza cantități care la nivel punctiform.

Citeşte şi: Pensionar, găsit mort pe un teren agricol | Bătrânul a fost luat de viiturile care au făcut prăpăd în Arad

Se puteau înregistra prin acestea 50-60l/m² și în condițiile în care observăm din evoluția fenomenelor și dinamica acestora că este posibil ca în condițiile în care deja am înregistrat cantități în zonă care au depășit 40l/m² și estimăm prin imaginile radar că mai sunt posibile pe secvențe scurte de timp cantități similare, amendăm avertizarea meteorologică de cod portocaliu cu aceste alerte de vreme severă imediată cu cel puțin 15-20 de minute înainte", a spus Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3 CNN. 

Prăpăd în România după inundații. Autorităţile sunt în alertă

Mai multe drumuri au fost distruse, iar oamenii au fost nevoiți să își părăsească locuințele pline de apă.

Cea mai gravă situație este în Arad. Puhoaiele au rupt un pod și au distrus drumuri. În urma codului roșu de precipitații și a apelor abundente acumulate pe râul Aita, podul provizoriu construit de autorități a cedat în fața furiei apelor, iar acesta s-a revărsat peste sat.

Mai multe localități au fost inundate. Apa a ajuns până la nivelul superior al gardurilor. La fața locului sunt autoritățile județene, atât cei de la Prefectură, cât și reprezentanți ai Apelor Române, care evaluează pagubele.

De asemenea, oamenii încearcă să-și adune din gospodării tot ceea ce mai au și să evalueze care sunt pierderile acestora.

×
Parteneri
100 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă până pe 1 mai!
x close