Antena 3 CNN Meteo Avertizare meteo de la ANM | Cod portocaliu pentru zeci de județe. Temperaturi de până la 41 de grade  

Avertizare meteo de la ANM | Cod portocaliu pentru zeci de județe. Temperaturi de până la 41 de grade  

Meteorologii au emis o avertizare Cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi de până la 41 de grade Celsius, valabilă duminică în 15 județe din sudul țării.

Avertizare meteo de la ANM | Cod portocaliu pentru zeci de județe. Temperaturi de până la 41 de grade  
Sursa foto: Mediafax Foto / Andreea Alexandru
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Iul 2022   •   10:13

Potrivit ANM, sunt vizate județele Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu, Ilfov, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași și Constanța.

În aceste zone, valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38-41 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20-22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În jumătatea de nord a țării, după orele amiezii local vor fi manifestări specifice instabilității atmosferice.

Pe parcursul zilelor de duminică și luni valul de căldură va persista în regiunile sudice și sud-estice, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade.

De marți, valul de căldură se va extinde din nou și va cuprinde cea mai mare parte a țării.

Vineri și sâmbătă, 10 județe sunt sub avertizare Cod portocaliu.

Codul portocaliu de caniculă va fi extins

Potrivit directorului ANM, Elena Mateescu, avertizarea cod portocaliu de caniculă va fi extinsă, iar temperaturile, în cea mai mare parte a țării, vor atinge 40 de grade la umbră.

”Pentru ziua de duminică, extindem avertizarea meteorologică de cod portocaliu pentru zona de sud a țării, respectiv Oltenia, Muntenia, sud-vestul Dobrogei, având în vedere că în această parte a țării maximele vor fi cuprinse între 38...40 de grade. Nopțile vor fi tropicale, minimele nu vor coborî sub 20...22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi unul în continuare accentuat, cu pragul de temperatură umezeală peste 80 de unități. 

Vorbim și de avertizare meteorologică de cod galben, care este valabilă astăzi și mâine și va rămâne valabilă în cea mai mare parte a țării, pentru că și în aceste zone valorile de temperaturi vor fi cuprinse între 35...37 de grade, iar pentru ziua de duminică și luni vorbim de asemenea tot de o avertizare meteorologică cod galben, pentru că în regiunile sudice și sud-estice temperaturile rămân în același ecart de 35...37 de grade”, a declarat Elena Mateescu.

×
Subiecte în articol: canicula cod portocaliu meteo ANM
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close