Antena 3 CNN Meteo Ciclonul a lovit deja primele localități din România! Zonele care vor fi afectate orele următoare

Ciclonul a lovit deja primele localități din România! Zonele care vor fi afectate orele următoare

România este lovită, chiar în acest moment, de ciclon. Plouă năprasnic în localitățile Fântânele, Dorobanțu şi Cogealac din Constanța, precum şi în mai multe zone din Tulcea.

Ciclonul a lovit deja primele localități din România! Zonele care vor fi afectate orele următoare
Sursa foto: pixabay
de Laura Dinu    |    18 Iun 2021   •   08:37

Meteorologii anunță că vântul va bate şi cu 90 de kilometri pe oră. Urgia nu a ajuns încă la Constanța, însă este pe drum.

Iar minivacanţa de Rusalii a românilor aflați pe litoral este distrusă.

În acest moment, pe litoral plouă, bate vântul și nu se înregistrează mai mult de 18 grade. Turiștii nu se aventurează pe plajă, nici măcar pentru o scurtă plimbare pentru a se bucura de aerosoli. 

Mai multe cluburi și plaje care urmau să aibă un program special în acest weekend, de Rusalii, au anunțat deja prin intermediul rețelelor sociale că toate evenimentele se anulează. 

În județul Constanța plouă, iar meteorologii au emis o avertizare cod galben de vreme rea. 

Dobrogea, Muntenia şi jumătatea sudică a Moldovei vor fi lovite de ciclon

Mihai Gâdea a vorbit cu Elena Mateescu, directorul ANM, despre fenomenul meteo extrem care s-a instalat în ţara noastră.

Întrebată care sunt zonele spre care se va îndrepta ciclonul, Elena Mateescu a răspuns: Dobrogea, Muntenia şi jumătatea sudică a Moldovei.

Ciclonul s-a format iniţial în Marea Mediterană, iar apoi şi-a făcut apariţia în Marea Neagră. 

Elena Mateescu: "Ciclonul este responsabil de ceea ce s-a întâmplat la nivelul ţării noastre încă de marţi"

"Da, s-a format în Marea Mediterană. Practic, el este responsabil de ceea ce s-a întâmplat la nivelul ţării noastre încă de marţi, când am emis primele avertizări meteorologice de cod galben şi portocaliu pentru jumătatea estică a ţării, pentru că aşa cum anunţam în toate întâlnirile noastre anterioare, anticipam pentru jumătate estică a ţării cantităţi de precipitaţii importante, pentru că ciclonul mediteranean în sine este responsabill de ploi cu caracter torenţial. Practic, ceea ce arătaţi dumneavoastră aici, este acest vânt rotaţional în spirală şi ochiul format, el determină acolo responsabilitatea, în funcţie de gradientul şi vaporii de apă, acum blocat în Marea Neagră şi tocmai acest surplus de vapori de apă alimentează şi generează aceste cantităţi importante de precipitaţii.

Elena Mateescu explică cum se va manifesta ciclonul

Cred că definiția în sine a ciclonului înseamnă, într-adevăr, responsabilitatea în ceea ce privește producerea acestor cantități importante de precipitații, a intensificărilor de vânt pe parcursul ploilor, ca să fim mai expliciți, pentru că vitezele, datorită acestei circulații rotaționale a vântului în ochiul ciclonului.

Directorul ANM enumeră zonele deja afectate de ciclon

Deja el este prezent şi afectează acum partea de sud-vest a ţării, deja ştim că până în această seară la ora 21 este în vigoare acea avertizare meteorologică de cod galben pentru Oltenia, pentru partea de vest a Munteniei, nu în ultimul rând sudul Banatului, al Crişanei, al Transilvaniei. Această atenţionare meteorologică de cod galben a fost amendată până în prezent la această oră de opt avertizări meteorologice de vreme severă imediată şi un cod roşu pentru zone din Mehedinţi. El s-a format în Mediterană şi a avut o traiectorie de la vest către est. Este blocat acum în Marea Neagră, fiind retrograd”, declara, joi, Elena Mateescu. 

×
Subiecte în articol: ciclon
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close