Antena 3 CNN Meteo Ciclon polar şi diferenţe uriaşe de temperaturi. Florinela Georgescu, director ANM, prognoza meteo

Ciclon polar şi diferenţe uriaşe de temperaturi. Florinela Georgescu, director ANM, prognoza meteo

Un ciclon polar va lovi România în următoarele zile, astfel că diferenţele de temperaturi vor fi uriaşe. Astfel, de la o temperatură de aproximativ 15-16 grade Celsius în zona Moldovei, în zilele următoare temperaturile nu vor depăşi -8 grade Celsius.

de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Ian 2024   •   21:11

Un ciclon polar va provoca fenomene meteo extreme în România, în următoarele zile, după ce valul de aer polar a lovit ţările din nordul Europei, acolo unde au fost înregistrate temperaturi-record de -43 de grade Celsius.

De asemenea, după apariţia valului de aer polar, un alt ciclon pornit din Marea Mediterană, cu aer cald, ar putea întâlni frontul rece în zona de vest a Mării Negre, iar astfel vor fi create condiţiile pentru vânt puternic, ninsori şi viscol. Astfel, zonele ce ar putea fi afectate de furtunile de zăpadă ar fi cele din estul şi sud-estul României.

Citeşte şi: Val de aer polar peste România. Elena Mateescu, directorul ANM, anunţă zonele unde vor fi -15 grade şi unde va ninge abundent

"Este foarte important că zona colorată mov (n.r. zona cu temperaturi foarte mici) este foarte vastă. Ocupă toată partea de nord a continentului şi indică prezenţa unui aer generat în zona arctică. Zona Atlanticului de Nord este în continuare foarte activă şi generează furtuni. Totul porneşte de acolo. Ultima furtună a avut o traiectorie spre est, în spatele ei urmând să tragă acest aer rece înspre Europa Centrală, înspre Europa de Sud-Est, spre ţara noastră. Asta aşteptăm să se întâmple în zilele următoare, după ce vom termina cu temperaturile foarte ridicate. Deocamdată, mâine, poimâine, pe partea de sud a ţării, chiar şi duminică, va fi foarte cald şi vom avea temperaturi de 16-17 grade Celsius în luna ianuarie, ceea ce înseamnă mai multe de 10 grade peste medie. De la aceste temperaturi, cam 8 grade în nordul Moldovei, ajungem ca, probabil, marţi sau miercuri, perioada cea mai rece, să nu mai avem maxime pe Moldova mai mari de -8 sau -9 grade Celsius.

Este o situaţie cu o circulaţie foarte activă a aerului în zona Atlanticului de Nord şi a Europei şi spun acest lucru pentru că aşteptăm schimbări în evoluţia vremii în următoarele două săptămâni, schimbări destul de rapide. Trebuie să ţinem cont şi că Marea Mediterană va genera formaţiuni depresionare, cicloni, care vor antrena aerul mai cald exact la contactul cu aerul foarte rece şi ne aşteptăm ca la un moment dat să ajungă la noi, aproape de partea de sud-est a ţării. Acest lucru s-ar putea întâmpla luni spre marţi, marţi sau poate miercuri. Dacă iese acest scenariu, înseamnă nu numai că se va răci foarte tare săptămâna viitoare, dar vor fi şi intensificări ale vântului pe partea de est a ţării, în Moldova, Dobrogea. S-ar putea să şi ningă. În această situaţie, categoric vor fi condiţii de viscol", a explicat Florinela Georgescu, director al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close