Antena 3 CNN Meteo România, sub ameninţarea ciclonului care a făcut prăpăd în Gemania. Meterorologii au emis cod roşu de inundaţii

România, sub ameninţarea ciclonului care a făcut prăpăd în Gemania. Meterorologii au emis cod roşu de inundaţii

Ciclonul care a făcut prăpăd în Germania și Belgia a ajuns și în România. După mai multe zile de caniculă și disconfort termic accentuat, nord-vestul țării este sub cod galben, portocaliu şi roşu de furtuni violente, cu căderi masive de apă, grindină și vânt puternic.

România, sub ameninţarea ciclonului care a făcut prăpăd în Gemania. Meterorologii au emis cod roşu de inundaţii
de Claudia Popovici    |    16 Iul 2021   •   19:05

Mihai Timu, meteorolog de serviciu ANM a anunţat la Antena 3 prognoza pentru următoarele zile.

"Încă de dimineață au fost trimise mai multe avertizări generale valabile pentru astăzi și pentru ziua de mâine. O dată pentru caniculă și disconfort termic astăzi și mâine pentru regiunile extracarpatice toate județele din aceste zone, dar și un cod cu două mesaje de instabilitate atmosferică pentru vestul nord-vestul și parțial centrul țării, un cod galben pentru mâine la ora 10:00 pentru vijelii pe alocuri vijeli, căderi de grindină, descărcări electrice și averse care vor depăși 25-40 de litri pe metru pătrat dar și un cod portocaliu pentru mai multe județe din Banat Crișana Maramureș, nord-vestul Transilvaniei până mâine dimineață la ora 6:00, aici așteptăm să se acumuleze cantități mari de apă pe arii restrânse chiar 60-80 pe litri pe metru pătrat.

Aceste avertizării au fost dublate în această după amiază de mai multe coduri fie portocalii darchiar și roșii pentru zona de munte a județelor Suceava, Sibiu, Alba și Cluj unde am avut aceste sisteme noroase staționare care au generat cantități de apă și de peste 50-60 de litri pe metru pătrat ceea ce a impus aceste coduri roși.

Sâmbătă și duminică instabilitatea atmosferică se mai restrânge, mai putem avea furtuni, dar pe arii mai restrânse în special prin sud-vestul țării poate și prin nord, nord-est în zona de munte, dar deocamdată nu se văd cantități mari de apă.

Începutul săptămânii aduce precipitații abundente

La începutul săptămânii de luni și marți aceste două zile par să aducă instabilitate destul de multă o dată și cu răcorirea vremii în partea de sud și sud-est a țării ne putem aștepta la valori de peste 50-60 de litri în intervale scurte de timp care pot produce mai ales în zonele cu risc, cele de deal și de munte, acolo unde această cantitate cade în interval scurt de timp și nu poate fi preluată şi atunci apar scurgeri pe versanți, pâraie torente și aceste viituri, din păcate care pot conduce și la pagube materiale sau chiar la pierderea de vieți omenești din păcate", a spus Mihai Timu, meteorolog de serviciu.

Cod roșu de inundații în județul Suceava

Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, sunt vizate râuri din bazinul hidrografic Brodina, afluent al râului Suceava.

Pe aceste râuri, ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol.

Avertizarea este în vigoare până la ora 24.00.

×
Parteneri
Horoscop 25 septembrie - 1 octombrie 2023, cu Mihai Voropchievici
x close