Antena 3 CNN Meteo Ciclon puternic în România! Elena Mateescu anunță care vor fi zonele afectate de furtuni severe

Ciclon puternic în România! Elena Mateescu anunță care vor fi zonele afectate de furtuni severe

Ciclonul care a făcut ravagii în Europa aduce furtuni și în țara noastră. Jumătate din țară este deja sub cod galben de vreme rea și au fost emise atenționări hidrologice pentru mai multe râuri.

de Laura Dinu    |    22 Mai 2024   •   14:44

Un ciclon puternic face ravagii în Europa. În Germania și Serbia a fost emis cod roșu de furtuni severe, iar în Italia, Polonia și Croația, cod portocaliu. 

Același ciclon va fi activ și pe teritoriul țării noastre până vineri după amiaza, în jumătatea de vest a țării, anunță meteorologii. 

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a explicat ce se întâmplă cu vremea în perioada următoare.

”Am prelungit avertizarea meteorologică de cod galben. Până mâine dimineață, la ora 10:00, vizează jumătatea vestică a țării, acolo unde fenomenele de instabilitate meteorologică accentuată vor continua și vor fi caracterizate prin averse torențiale, intensificări ale vântului, izolat căderi de grindină, iar pe intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă pot depăși 25-35 l/mp, izolat peste 40-50 l/mp.

Fenomene de instabilitate vor fi de interes până sâmbătă, pentru că în partea de vest, sud-vest a țării, și mâine, și vineri, vom consemna în continuare averse torențiale însoțite de descărcări electrice și condiții de grindină.

Vestea bună, din punct de vedere termic, rămânem pe un fond de vreme caldă, mai ales în partea de sud-est și est a țării, următoarele zile, și la acest sfârșit de săptămână, cu 30 de grade Celsius, în timp ce în zonele unde ploile vor fi prezente, temperaturile se vor apropia de pragul de vară, 24...25° C”, a explicat directorul ANM în exclusivitate la Antena 3 CNN.  

Cod galben de ploi și vijelii

Meteorologii din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie au emis un Cod Galben de ploi și vijelii care a intrat în vigoare de astăzi, de la ora 10.00 și va fi valabil până mâine la ora 10.00, în aproape jumătate din țară.

În Oltenia, Banat, Crișana, vestul Transilvaniei și al Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25...35 l/mp și izolat de peste 40...50 l/mp.

Mai exact, de acest Cod Galben sunt afectate județele Bihor, Sălaj, Cluj, Arad, Alba, Timiș, Hunedoara, Caraș-Severin, Gorj, Vâlcea, Sibiu, Argeș, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu și Dâmbovița.

Meteorologii precizează, de asemenea că manifestări specifice instabilității atmosferice vor fi și în celelalte regiuni ale țării, dar pe arii restrânse.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Top 5 prezidențiabili 2024. Cele mai vehiculate nume pentru Cotroceni
x close