Antena 3 CNN Meteo Climatolog, despre anomaliile vremii din România. "Avem un ciclon mediteranean" | Cum va fi influenţată prognoza meteo

Climatolog, despre anomaliile vremii din România. "Avem un ciclon mediteranean" | Cum va fi influenţată prognoza meteo

Record absolut pentru București în privința temperaturilor. Astăzi s-au înregistrat 20,8 grade Celsius la orele prânzului, dar anomalii ale vremii sunt în toată Europa. Roxana Bojariu, climatolog, a explicat de ce avem aceste diferenţe ale vremii.

Climatolog, despre anomaliile vremii din România. "Avem un ciclon mediteranean" | Cum va fi influenţată prognoza meteo
de Claudia Popovici    |    19 Ian 2023   •   19:59

Deși suntem în luna lui Gerar, țara noastră este afectată, în prezent, de un val puternic de căldură, cu temperaturi care au depășit 15 și chiar 20 de grade pe arii extinse. În sudul și estul țării s-au înregistrat miercuri noi recorduri de căldură.

"Avem de-a face cu o structură care în sine nu este atât de ieșită din comun decât ca intensitate, și anume e vorba de un transport de aer mai rece dinspre nord, pre-centrul Europei și pe vestul Europei, dar, în schimb, aerul mai cald din sud, din zona bazinului mediteranean, este împins pe un transport foarte direct care este centrat.

România este în calea acestui transport de aer foarte cald și dacă în vestul Europei avem temperaturi mai scăzute decât ar fi normal, dar cu câteva grade în zona aceasta cu transport cald, inclusiv în România temperaturile sunt foarte, foarte ridicate.

Avem și un ciclon mediteranean care s-a format exact deasupra apelor calde ale Mediteranei din cauza contractului cu aerul rece ce a venit din nord și ne influențează și acest ciclon.

Citește şi: Cât va mai ţine vremea haotică în România. ANM anunţă prognoza meteo actualizată

Ne influențează și ca viteze mari ale vântului, dar la altitudini mari, pentru că ciclonul ăsta are și o componentă sau are asociată o structură în atmosfera medie, deci nu doar la suprafață și atunci avem aceste contraste.

Oricum în zona montană cu cât mergi mai sus, deci ai climatic vorbind temperaturi mai scăzute, asociate cu aceste configurații topografiei reliefului, apropierea, periferia ciclonului mediteranean vine pe de o parte cu intensificarea în sud a transportului de aer cald, dar vine și cu aport de umiditate și vine și cu aceste viteze ale vântului, nu doar în România și cu atât mai importante sunt semnalele în zona mai apropiată de centrul ciclonului, în zona mării Adriatice", a explicat Roxana Bojariu, climatolog, în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN. 

ANM, risc însemnat de avalanșă în Carpații Meridionali Nivel 3 din 5

Potrivit ANM, în intervalul 19 ianuarie, ora 20 - 20 ianuarie, ora 20 există un risc însemnat de avalanșă în  Carpații Meridionali Nivel 3 din 5.

Fenomene meteo aşteptate: Vânt puternic, precipitații moderate, viscol și vizibilitate redusă

×
Subiecte în articol: ANM prognoza meteo vremea România ciclon
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close