Antena 3 CNN Meteo Cod galben și cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat pentru toată țara

Cod galben și cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat pentru toată țara

Meteorologii au emis un cod galben și un cod portocaliu de caniculă și disconfort termic, avertizări ce vor intra în vigoare miercuri, la ora 12:00.

Cod galben și cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat pentru toată țara
Sursa foto: agrepres
de Laura Dinu    |    22 Iun 2021   •   11:20

Potrivit avertizării Cod portocaliu, care este valabilă până miercuri seara, la ora 20:00, în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor şi Satu Mare, valul de căldură se va intensifica, va fi caniculă şi disconfortul termic accentuat. Se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 şi 39 de grade, iar în cursul nopţii nu vor coborî, în general, sub 22...25 de grade.

Joi şi vineri (24 şi 25 iunie), disconfortul termic se va accentua şi în Oltenia, Maramureş şi cea mai mare parte a Transilvaniei.

Caniculă în toată țara

Valul de cãldurã va cuprinde treptat toatã ţara, iar disconfortul termic va fi ridicat. Miercuri (23 iunie), va fi caniculă în Banat, Crișana, Oltenia, Maramureș şi în vestul şi nord-vestul Transilvaniei, iar joi şi vineri (24 şi 25 iunie) în toate regiunile. Maximele termice se vor situa, în general, între 33 şi 37 de grade, iar local minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade (nopți tropicale).

Îndeosebi în regiunile estice şi sud-estice, la deal şi la munte, mai ales dupã-amiaza şi seara, instabilitatea atmosferică se va accentua şi se vor semnala averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii şi căderi de grindină.

Codul galben de caniculă și disconfort termic este valabil până vineri, 25 iunie, ora 20:00.

România lovită de un val de aer fierbinte, din Africa: Temperaturi de 40 de grade

După ploi torențiale, furtuni și vijelii, urmează câteva zile de caniculă.

Un val de aer fierbinte, din Africa, ajunge astăzi în România. Acesta aduce cu el praf saharian, dar și temperaturi de 40 de grade Celsius la umbră.

Canicula va pune stăpânire, treptat, pe toată țara și va veni și cu un disconfort termic accentuat din cauza umezelii mari din aer. Din păcate însă, nu scăpăm nici de furtuni. 

”Indicele de disconfort termic va fi foarte ridicat”

”Sunt așteptate temperaturi în creștere de la o zi la alta. Mâine vorbim de o extindere a ariei în care să avem temperaturi maxime mai mari de 35, 36 posibil 37 de grade Celsius și ITU peste 80 de unități, adică vorbim de Banat, Crișana de Sud, vestul Olteniei.

Miercuri și joi și chiar și vineri vorbim de temperaturi chiar mai mari posibil 38 la nivel local chiar 39 de grade Celsius și cu siguranță indicele de disconfort termic va fi unul mult mai ridicat.

Zonele vizate sunt Banat Crișana Sud vestul Olteniei după care miercuri joi și vineri cu extindere și în restul țării mai ales în partea de Sud a țării.

Posibil să înregistrăm furtuni puternice, este posibil să înregistrăm la nivel local cantități de precipitații ce pot depăși în continuare 25-50 de l/mp pe secvențe foarte scurtă de timp, posibil să fie însoțite de descărcări electrice.

Nu ultimul rând de vijelii și căderi de grindină pentru că până vineri seară la ora 22:00 ne vom afla sub incidența unei informări meteorologice ce vizează fenomene de instabilitate atmosferică accentuată și disconfort termic accentuat.

Joi şi vineri vom înregistra şi în București caniculă cu temperaturi de până la 40 de grade la umbră”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM, pentru Antena 3. 

×
Subiecte în articol: cod galben canicula
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close