Antena 3 CNN Meteo Cod portocaliu de caniculă pentru București și 6 județe. Vijelii puternice în alte 10 județe. Prognoza meteo pentru România

Cod portocaliu de caniculă pentru București și 6 județe. Vijelii puternice în alte 10 județe. Prognoza meteo pentru România

Bucureștiul și 6 județe se vor afla joi, vineri și sâmbătă sub Cod portocaliu de caniculă. Temperaturile meteo urcă până la 40 de grade, cu disconfort puternic. Miercuri sunt anunțate vijelii puternice în 10 județe.

Cod portocaliu de caniculă pentru București și 6 județe. Vijelii puternice în alte 10 județe. Prognoza meteo pentru România
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    28 Iul 2021   •   10:30

ANM a emis o alertă Cod galben pentru intervalul miercuri - sâmbătă.

În intervalul menționat, valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 34 și 39 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

Pentru zilele de joi, vineri și sâmbătă meteorologii au instituit un Cod portocaliu de căldură persistentă și disconfort termic deosebit de accentuat.

În județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Municipiul București și în sudul județului Caraș - Severin disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 38 şi 40 de grade.

În zilele de 1 și 2 august valul de căldură va persista în regiunile sudice și sud-estice, unde disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat.

Cod galben și portocaliu de vijelii și grindină

Pe de altă parte, în intervalul miercuri ora 13.00 - joi ora 2.00, în nordul, centrul și estul țării, în zonele montane și în dealurile subcarpatice vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și izolat averse ce vor avea și caracter torențial și grindină.

Astfel de fenomene vor fi și în restul teritoriului dar pe arii mai restrânse.

Totodată, județele Maramureș, Bistrița Năsăud, Mureș, Harghita, Suceava, Neamț, Bacău, Botoșani, Iași și Vaslui se vor afla, miercuri între orele 13.00 – 23.00, sub avertizare Cod portocaliu de vijelii.

În intervalul menționat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată.

Se anunță vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 70...80 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Pe alocuri aversele vor fi torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși izolat 25...30 l/mp.

×
Subiecte în articol: cod galben cod portocaliu canicula
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close