Antena 3 CNN Meteo Cod portocaliu de vreme rea în România! Avertizări meteo pentru jumătate din țară

Cod portocaliu de vreme rea în România! Avertizări meteo pentru jumătate din țară

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis luni mai multe alerte meteo de caniculă, dar și de ploi torențiale. O alertă Cod portocaliu de caniculă vizează luni și marți 5 județe, alta de ploi abundente, vijelii și grindină, 9 județe.

Cod portocaliu de vreme rea în România! Avertizări meteo pentru jumătate din țară
Sursa foto: pixabay
de Laura Dinu    |    04 Iul 2022   •   10:37

Primul Cod galben este în vigoare luni și marți și anunță că valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. 

În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade. 

Tot luni și marți este în vigoare o alertă Cod portocaliu de căldură în intensificare și disconfort termic accentuat. 

În zilele de luni (4 iulie) și marți (05 iulie), în zonele joase din vestul și nord-vestul țării valul de căldură se va intensifica, iar temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36...38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18...22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. 

Codul portocaliu a fost emis pentru județele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș și Caraș Severin. 

Luni, între orele 12:00 – 21:00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată local în zonele de munte, în vestul și nordul Munteniei, în Transilvania și sudul Banatului. Aceasta se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25...35 l/mp. 

Fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala izolat și în restul țării. 

Luni între orele 12:00 – 21:00 o avertizare Cod portocaliu a fost emisă pentru Oltenia, nord-vestul Munteniei și local în Carpații Meridionali și anunță averse torențiale și pe arii restrânse vijelii (rafale de peste 65...75 km/h). În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 35...40 și izolat 50...60 l/mp. 

Cel de-al doilea Cod portocaliu vizează județele Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Dolj, Olt, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița și Prahova. 

×
Subiecte în articol: cod galben cod portocaliu canicula
Parteneri
Furtuna Mathis loveşte Europa! Ce fenomene meteo extreme sunt așteptate
x close