Antena 3 CNN Meteo Cod portocaliu și cod galben de caniculă! România se sufocă la aproape 40 de grade Celsius

Cod portocaliu și cod galben de caniculă! România se sufocă la aproape 40 de grade Celsius

Meteorologii au emis atenționări cod portocaliu de caniculă pentru șase județe din Vestul țării și 17 județe din centrul și Sudul teritoriului, plus București. În zona Moldovei este cod galben de instabilitate atmosferică.

Cod portocaliu și cod galben de caniculă! România se sufocă la aproape 40 de grade Celsius
Sursa foto: agrepres
de Laura Dinu    |    29 Iun 2021   •   12:12

Marți, între orele 12.00 și 22:00 .este cod galben de instabilitate atmosferică în zona Carpaților Orientali și în estul Carpaților Meridionali, precum și în cea mai mare parte a Moldovei, în nord-estul Munteniei și nordul Dobrogei. Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și, mai ales după-amiaza, vor fi averse torențiale, descărcări electrice și izolat grindină și vijelii.

În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor depăși local 20 - 40 l/mp.

Potrivit meteorologilor, manifestări de instabilitate atmosferică vor mai fi pe alocuri și în restul teritoriului.

Caniculă și disconfort termic accentuat

În Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, sud-vestul Transilvaniei, vestul Maramureșului și sudul Moldovei, disconfortul termic va fi accentuat, pe arii extinse indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși pragul critic de 80 de unități și va fi caniculă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 33 și 36 de grade, iar cele minime se vor situa între 18 și 21 de grade. Aici, meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu de caniculă valabil de marți, de la ora 12.00 până miercuri, la ora 22.00.

Val de căldură persistent

Peste România va fi și un val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic accentuat.

Zonele afectate sunt Crișana, Banat și sud-vestul Olteniei.

În cursul zilelor de marți și miercuri (29 și 30 iunie), în județele Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj, valul de căldură se va intensifica, disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat, va fi caniculă, iar valorile maxime ale temperaturii aerului vor atinge frecvent 35...38 de grade.

Joi, în estul și sudul teritoriului disconfortul termic se va menține ridicat, dar instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în cea mai mare parte a țării și se va menține accentuată până la sfârșitul săptămânii.

×
Subiecte în articol: cod portocaliu cod galben
Parteneri
Lista completă cu măsurile fiscale și ce impact vor avea în 2023 şi 2024
x close