Antena 3 CNN Meteo Cod portocaliu de viscol puternic. Ce județe sunt vizate de avertizarea meteo

Cod portocaliu de viscol puternic. Ce județe sunt vizate de avertizarea meteo

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis încă o avertizare cod portocaliu de viscol puternic. Alina Șerban, meteorolog ANM, ne spune cum va fi vremea în următoarele zile.

Cod portocaliu de viscol puternic. Ce județe sunt vizate de avertizarea meteo
de Andreea Ştefan    |    30 Ian 2022   •   10:47

”Am avut două mesaje de atenționare, respectiv avertizare meteorologică, unul dintre acestea va ieși din vigoare în această dimineață, iar cel de-al doilea va intra în vigoare începând cu orele 10:00, și vizează în mod deosebit intensificări ale vântului, rafale foarte puternice pe crestele montane, la altitudini mai mari de 1.600 de metri.

Acolo, vântul va sufla cu peste 120-140 de km/h, pe parcursul zilei de astăzi și în noaptea care urmează, astfel încât în zonele respective, ținând cont de faptul că avem un strat consistent de zăpadă, peste un metru și jumătate, doi metri, aceasta va fi spulberată.

Mai mult decât atât, sisteme noroase vor fi active pe parcursul zilei de astăzi, în mod deosebit în zonele montane, astfel încât acestea vor fi viscolite, iar vizibilitatea redusă spre zero.

Și în restul țării vom avea intensificări ale vântului pe parcursul zilei de astăzi și la noapte, intensificări cu rafale de peste 45-55 km/h și mai mult decât atât, peste 60-70 km/h ne așteptăm să avem în Oltenia, în Transilvania, în nord-vestul Munteniei, în Moldova, iar spre după-amiază și în Banat și Crișana.

Cod portocaliu de viscol puternic. Ce județe sunt vizate de avertizarea meteo

Cu toate că în zonele joase de relief vorbim de temperaturi mai ridicate decât în mod normal pentru această dată, temperaturi pozitive în aproape toată țara, ce vor atinge valori de 10-11 grade în jumătatea de sud a țării, temperaturile real resimțite vor fi mai mici în zonele în care vântul va prezenta intensificări, în mod deosebit în sud-vestul, vestul, nord-vestul și centrul țării.

Acest pasaj frontal care va determina, pe lângă intensificări ale vântului, și precipitații, în mare parte sub formă de ninsoare, în mai multe zone din țară pe parcursul zilei de astăzi. Zonele montane vor fi cele mai expuse, dar ninsori avem la această oră și în partea de sud-est a teritoriului, chiar dacă acestea sunt slabe și pe arii restrânse, iar în sisteme noroase vor mai trena și în nord-vestul și centrul țării.

Foarte probabil ca prin Banat, Crișana și în Moldova precipitațiile să se mai transforme și în lapoviță și ploaie, dar slabe cantitativ.

Intensificările vântului vor slăbi treptat în intensitate pe parcursul zilei de mâine, astfel încât acestea se vor menține doar în zona Moldovei și în zona montană, cu viteze mai mari pe creste.

Temperaturile vor rămâne pozitive în mare parte din săptămâna care urmează, deși vor avea variații de la o zi la cealaltă, și vorbim de temperaturile maxime, temperaturile pe parcursul zilei”, a spus Alina Șerban, meteorolog ANM.

Alertă meteo de cod portocaliu și galben de viscol

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis patru atenționări meteo cod portocaliu și galben de viscol în zonele montane.

Atenționarea Cod galben este valabilă în intervalul 30 ianuarie, ora 10:00 – 31 ianuarie, ora 10:00.

În Transilvania, nordul Moldovei, în cea mai mare parte a Olteniei, și în sud-vestul Munteniei, iar pe parcursul zilei de duminică (30 ianuarie) și în Banat și Crișana temporar vântul va avea intensificări, cu rafale ce vor depăși 55-65 km/h, și pe suprafețe mici de peste 70 km/h.

La munte rafalele vor depăși 90-100 km/h, zăpada spulberată, iar vizibilitatea scăzută.

Pe arii restrânse intensificări ale vântului vor fi și în restul teritoriului cu viteze în general de 45-55 km/h.

Vântul va continua să aibă intensificări și pe parcursul zilei de luni (31 ianuarie) în nordul Moldovei și la munte, îndeosebi în zona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură.

A doua atenționare Cod portocaliu este valabilă în intervalul 30 ianuarie, ora 10:00 – 31 ianuarie, ora 08:00.

În intervalul menționat, la munte, la altitudini de peste 1600 m vântul va sufla tare, cu rafale de peste 120-140 km/h, va fi viscol puternic, zăpadă troienită și vizibilitate foarte scăzută.

Local ninsorile, vor fi abundente îndeosebi în Carpații Orientali.

×
Subiecte în articol: meteo cod portocaliu viscol
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close