Antena 3 CNN Meteo Cod roșu de caniculă în România. Temperaturi record în vestul țării

Cod roșu de caniculă în România. Temperaturi record în vestul țării

Meteorologii au emis mai multe avertizări de caniculă și instabilitatea atmosferică valabile joi și vineri în toată țara. Printre avertizări este și un cod roșu de caniculă, iar specialiștii vorbesc despre temperaturi record în vestul țării.

Cod roșu de caniculă în România. Temperaturi record în vestul țării
de Andreea Cigolea    |    24 Iun 2021   •   10:47

Meteorologii au instituit cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Acesta este valabil joi în intervalul orar 12:00 – 23:00. Zonele afectate sunt Dobrogea, Moldova, Muntenia.

În intervalul menționat, local în zonele de munte, Dobrogea, Moldova și Muntenia vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25....40 l/mp. Seara, astfel de fenomene vor fi și în regiunile vestice și centrale, mai spun meteorologii.

De asemenea, specialiștii au menținut avertizarea meteorologică de tipul cod galben care vizează fenomenele: val de căldură, caniculă și disconfort termic ridicat. Aceasta este valabilă în toată țara, joi și vineri. Valul de căldură va cuprinde toată țara, iar disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Maximele termice se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade

În Muntenia, Dobrogea, Moldova și estul Transilvaniei maximele termice se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade, iar local minimele nu vor coborî sub 20 de grade.

Tot joi și vineri este cod portocaliu de căldură și disconfort termic accentuat în Oltenia și cea mai mare parte a Transilvaniei. În sud-vestul și centrul țării, valul de căldură se va intensifica, va fi caniculă și disconfort termic accentuat. Se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 și 39 de grade în Oltenia și între 35...37 de grade în cea mai mare parte a Transilvaniei. Valorile nocturne nu vor coborî, în general, sub 20...22 de grade.

Totodată, joi și vineri este cod roșu care anunță temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș. Meteorologii spun că se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei.

Acestea vor fi cuprinse între 39 și 41 de grade, iar în nord-vest între 35 și 38 de grade. În cursul nopții valorile termice nu vorcoborî, în general, sub 20...24 de grade.

×
Subiecte în articol: cod rosu
Parteneri
Averea lui Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL
x close