Antena 3 CNN Meteo Cod roşu şi portocaliu de ploi torențiale și vijelii în următoarele ore. Ce zone sunt vizate

Cod roşu şi portocaliu de ploi torențiale și vijelii în următoarele ore. Ce zone sunt vizate

Administrația Națională de Meteorologie a emis un Cod roşu de vijelii şi ploi torențiale valabil pentru judeţul Mehedinţi şi un cod portocaliu pentru Gorj şi alte zone din ţară.

Cod roşu şi portocaliu de ploi torențiale și vijelii în următoarele ore. Ce zone sunt vizate
Sursa foto: Getty Images
de Claudia Popovici    |    10 Iun 2021   •   16:32

„Codul roșu la Mehedinți a fost în urma celor anterioare de cod portocaliu începând de la ora 12:35 până la ora 15:30, iar la 15:30 până la 16:30 va fi în vigoare o atenționare meteorologică de tip nowcasting de cod roșu pentru că în zona respectivă în ultimele două ore s-au înregistrat deja 50 l/mp, iar în acest interval de oră mai așteptăm să mai acumulăm între 32- 50 l/mp pătrat.

De asemenea, în Gorj avem în vigoare până la ora 17:00 o avertizare meteorologică de cod portocaliu. Practic este a șasea avertizare de tip nowcasting de cod portocaliu emisă astăzi și care a intrat în vigoare la 12:00 și va fi valabilă până la ora 23:00 în această seară pentru Oltenia, Maramureș, nordul Moldovei, local în Muntenia, Transilvania, precum și în zona de munte, acolo unde discutăm în continuare de mai multe zile și iată, și pe parcursul zilei de azi, de fenomene de instabilitate atmosferică accentuată, averse cu caracter torențial cantități de apă ce vor depăși 25-30 de l/mp, pe arii restrânse 50 l/mp pătrat și chiar informarea meteorologică a fost prelungită până duminică seara la ora 23:00.

Weekend-ul rămâne, de asemenea, sub incidența acestor tipuri de manifestări și chiar și primele zile din săptămâna viitoare.

Începând de sâmbătă și vorbim și pentru ziua de duminică, mai ales pentru partea de vest, nord vest a țării și apoi și în restul țării de o perioadă de instabilitate atmosferică accentuată", a spus pentru Antena 3, Elena Mateescu, director ANM.

Cod portocaliu de inundații şi pe Dunăre

Hidrologii din cadrul Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) au emis, joi, o atenționare cod portocaliu de inundații pentru râurile mari din bazinul hidrografic Dunărea.

Potrivit INHGA, ca urmare a precipitațiilor înregistrate, celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de inundație pe râurile mici din bazinele hidrografice Dunăre – afluenții mici aferenți sectorului aval confluență cu râul Berzeasca – amonte S.H. Orșova, județele Mehedinți și Caraș-Severin.

Codul portocaliu este în vigoare de la ora 16.00 până la ora 22.00.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close