Antena 3 CNN Meteo Cod roşu de fenomene meteo extreme în România. Anunţul făcut de Elena Mateescu, directorul ANM | Lista localităţilor afectate

Cod roşu de fenomene meteo extreme în România. Anunţul făcut de Elena Mateescu, directorul ANM | Lista localităţilor afectate

Directorul ANM, Elena Mateescu, a făcut un anunț de ultimă oră, la Antena 3, despre fenomenele extreme care vor avea loc în această seară în România.

Cod roşu de fenomene meteo extreme în România. Anunţul făcut de Elena Mateescu, directorul ANM | Lista localităţilor afectate
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Ştefan    |    29 Mai 2022   •   19:49

ANM a emis, în această seară, o avertizare nowcasting de tip cod roşu pentru judeţul Dolj. Potrivit ANM, sunt aşteptate grindină de dimensiuni mari, vijelie puternică, averse torenţiale şi frecvente descărcări electrice.

Lista localităţilor afectate de codul roşu: Județul Dolj: Segarcea, Valea Stanciului, Bistreț, Bârca, Calopăr, Cerăt, Vârvoru de Jos, Afumați, Goicea, Drănic, Giurgița, Lipovu, Urzicuța, Giubega, Cioroiași, Perișor, Siliștea Crucii, Măceșu de Sus, Sălcuța, Întorsura, Galiciuica, Măceșu de Jos, Cârna, Radovan.

Tot în această seară, ANM a emis o avertizare cod roşu de vijelii, în intervalul 22.00 - 22.30, în judeţul Teleorman. Sunt aşteptate vijelii cu rafale de peste 90-100 de km/h, frecvente descărcări electrice, grindină şi averse torențiale care vor acumula peste 25 l/mp

Lista localităţilor afectate: Județul Teleorman: Peretu, Plosca, Buzescu, Piatra, Furculești, Troianul, Salcia, Crângeni, Bogdana, Putineiu, Călmățuiu, Seaca, Lisa, Nenciulești, Traian, Dracea, Crângu.

”Vorbim de zona Olteniei, partea de vest, de nord-vestul Munteniei. De asemenea, sud-vestul Transilvaniei și, local, Carpații Meridionali, zona aflată sub incidența averizărilor meteorologice de Cod portocaliu, pentru care ne așteptăm ca, începând din această seară și pe parcursul nopții, să consemnăm adverse torențiale.

Cantități de apă de peste 50-90 de litri pe metrul pătrat, în condițiile în care media climatologică a unei luni mai în țara noastră se situează, în general, între 60-65 de litri pe metrul pătrat.

Fenomene extreme în românia - rafale de până la 90 de km/h

Iar în sudul Olteniei, precum și în partea de vest și centru a Munteniei sunt posibile vijelii puternice, cu viteze la rafală de peste 75-85, posibil și 90 de kilometri pe oră, fapt care a impus actualizarea avertizării meteorologice de Cod portocaliu și extinderea zonelor comparativ cu ziua de ieri. 

În restul țării, exceptând extremitatea de vest și nord-vest, vorbim în continuare, până mâine dimineață la ora 10:00, de o avertizare meteorologică de Cod galben, pentru că ne așteptăm și în aceste zone la fenomene de instabilitate atmosferică accentuată, cantități de apă între 20-30 de litri pe metrul pătrat, izolat și 40 de litri pe metrul pătrat. Nu în ultimul rând, vijelii, pentru că și în restul zonelor, la nivel local, vor fi posibile viteze mai mari de 55-70 de kilometri pe oră.

Fenomene extreme în românia - Posibil Cod roșu în următoarele ore

(...) Colegii hidrologi au emis și au actualizat avertizarea meteorologică de Cod portocaliu. Domnul ministru Tanczos Barna a convocat și astăzi, chiar și ieri, Comitetul Interministerial la care specialiștii meteorologi și hidrologi au arătat datele și alertele meteorologice, astfel încât, în următoarele ore, situația să fie una de interes maxim, pentru că nu excludem nici posibilitatea ca, pe secvențe scurte de timp, în funcție de dinamica fenomenelor, să intervenim și să amendăm prezentele alerte cu avertizări meteorologice, respectiv hidrologice de tip nowcasting de Cod roșu.

(...) Posibil Cod roșu, mai ales dacă vitezele vântului la rafală vor depăși 85-90 de kilometri pe oră”, a spus Elena Mateescu la Antena 3.

×
Subiecte în articol: Elena Mateescu ANM meteo fenomene extreme
Parteneri
Ion Iliescu, mesaj surpriză pe blogul personal
x close