Antena 3 CNN Meteo Efectele El Nino asupra României | Fenomenul meteo a început pentru prima dată, după șapte ani

Efectele El Nino asupra României | Fenomenul meteo a început pentru prima dată, după șapte ani

Organizația Meteorologică Mondială avertizează că, în următoarele luni, pe planetă, se vor înregistra mai multe fenomene meteorologice extreme și temperaturi record din cauza fenomenului El Niño.

de Alexandra Axinia    |    05 Iul 2023   •   11:35

Agenția meteorologică a ONU susține că guvernele trebuie să se pregătească pentru fenomene extreme. Acesta se produce în Oceanul Pacific și determină creșterea temperaturilor la suprafața mării. Fenomenul are o influență majoră asupra vremii de pe glob, afectând miliarde de oameni.

"Apariția fenomenului El Niño va crește considerabil probabilitatea de a depăși recordurile de temperatură și de a declanșa mai multă căldură extremă în multe părți ale lumii și în ocean", a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas, citat de CNN.

Declarația reprezintă un semnal de alarmă pentru guvernele din întreaga lume de a începe pregătirile pentru a limita impactul asupra sănătății, ecosistemelor și economiilor noastre".

Cum se va manifesta fenomenul El Niño în Europa

Fenomenul se produce pentru prima dată în ultimii șapte ani și ar putea duce la creșterea alarmantă a temperaturilor, dar și la apariția unor furtuni puternice, secete severe, valuri de căldură și incendii de vegetație în diferite zone de pe glob.

O multitudine de recorduri climatice au fost deja doborâte în 2023, cu temperaturi în creștere, oceane neobișnuit de fierbinți și niveluri record de poluare.

În Asia, Europa și America, valurile de căldură timpurii și prelungite din acest an au ucis oameni, animale și culturi, au stârnit îngrijorări cu privire la securitatea alimentară și deficitul de apă și au pregătit scena pentru incendii de vegetație fără precedent.

Citește și: Climatolog român, despre fenomenul El Nino: "Vom simţi cu toţii efectul" | Cum se va schimba vremea la nivel global

"În Europa, totuși vom simți efectul economic, pentru că ăsta este global până la urmă și în funcție de inundații și secete pot fi afectate culturile de cafea robusta din care se face cafea instant, de exemplu, se scumpește.

Deja a început să se scumpească, că se predicționează, hamsiile, care sunt recoltate din zona Americii de Sud, pe coasta de vest a Americii de Sud, dar și uleiul de palmier sau orezul, pentru că vom avea secete în Indonezia și în Thailanda.

Deci aici vom simți toți efectul într-o economie globalizată", a spus Roxana Bojariu, climatolog, la Antena 3 CNN. 

×
Subiecte în articol: el Nino seceta furtuna România fenomen meteo
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close