Antena 3 CNN Meteo Elena Mateescu, director ANM, avertisment de vreme severă: "Averse torenţiale, vijelii şi descărcări electrice"

Elena Mateescu, director ANM, avertisment de vreme severă: "Averse torenţiale, vijelii şi descărcări electrice"

Meteorologii au emis un avertisment de vreme severă. Jumătate din țară a intrat, la această oră, sub cod galben de vijelii.

Elena Mateescu, director ANM, avertisment de vreme severă: "Averse torenţiale, vijelii şi descărcări electrice"
Sursa foto: Antena 3
de Laura Dinu    |    31 Mai 2022   •   14:03

Directorul ANM, Elena Mateescu, a explicat care sunt zonele vizate și la ce ar trebui să ne așteptăm în orele următoare.

”Până diseară, la ora 22:00, vorbim de instabilitate atmosferică temporar accentuată în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, sud-vestul Transilvaniei, precum și local în zona de munte, care se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii. Vitezele maxime la rafală se pot situa între 55 până la 75 de km pe oră și izolat căderi de grindină.

Vorbim și de cantități de apă care izolat pot depăși 20-30 de litri pe metru pătrat și izolat 40 de litri pe metru pătrat.

Din punct de vedere termic vorbim de o vreme mai caldă, maximele de azi, în partea de sud-est a țării, se vor apropia de 30 de grade Celsius, inclusiv în capitală 29 de grade. Mâine vor fi temperaturi în creștere. Vorbim deja de 30...32  de grade Celsius în partea de sud-vest, sud și sud-est a țării.

Joi și spre sfârșitul acestei săptămâni vom avea deja valori de 33 de grade în sud-vestul țării, posibil chiar 34 de grade. 

Cu siguranță perioadele de instabilitate vor mai fi de interes și în primele zile ale lunii iunie pentru că întotdeauna când înregistrăm valori de temperaturi mai ridicate, pe parcursul după-amiezelor, coroborat și cu un grad de umezeală mai mare în atmosferă, putem înregistra perioade cu averse torențiale.

Dacă situația datelor impune emiterea amendării acestor avertizări meteorologice de cod galben generală, se va interveni cu acele mesaje de vreme severă imediate, în următoarele culori, respectiv portocaliu, în condițiile în care se vor întruni pragurile specifice de emitere”, a explicat Elena Mateescu la Antena 3.  

×
Subiecte în articol: Elena Mateescu vreme severă cod galben ANM
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close