Antena 3 CNN Meteo Cât mai țin ploile și vijeliile în România. Anunțul directorului ANM, Elena Mateescu

Cât mai țin ploile și vijeliile în România. Anunțul directorului ANM, Elena Mateescu

În urmă cu scurt timp, meteorologii au emis o nouă avertizare de vreme severă. Este vorba despre un cod portocaliu de ploi și vijelii. Elena Mateescu, directorul ANM, a intrat în direct la Antena 3 unde a explicat care sunt zonele vizate.

Cât mai țin ploile și vijeliile în România. Anunțul directorului ANM, Elena Mateescu
Sursa foto: Getty Images / hepta
de Laura Dinu    |    31 Aug 2022   •   13:17

”Ne așteptăm în cea mai mare parte a zonei montane, Transilvania, nordul Olteniei, Muntenia, precum și în sudul Banatului să consemnăm cele mai mari cantități de precipitații, până mâine dimineață la ora 10:00, când rămâne în vigoare avertizarea meteorologică de cod portocaliu.

Perioadele de instabilitate atmosferică accentuată vor fi caracterizate în special de valori ale cantităților de precipitații situate între 40...60 l/mp și pe arii restrânse peste 70-80 l/mp. Adică ploi abundente într-un interval foarte scurt de timp. Acestea vor fi asociate și cu descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.

Și nu în ultimul rând ne așteptăm ca și în restul țării să vorbim de valori de precipitații care pot depăși 25-40 de litri pe metru pătrat, perioadele de instabilitate atmosferică fiind de interes până la sfârșitul acestei săptămâni în majoritatea regiunilor.

Din punct de vedere termic, deja o să consemnăm o scădere comparativ cu prima parte a acestei săptămâni, maximele pe parcursul zilei de astăzi vor fi situate între 23...31 de grade, mâine între 20...30 de grade, iar vineri 18...28 de grade. Ziua de sâmbătă aduce valori chiar mai coborâte, 19...27 de grade.

Vor fi de interes perioadele de instabilitate și pe parcursul de zilelor de joi și vineri când gradul de instabilitate va rămâne ridicat, în cea mai mare parte a țării înnorările vor fi accentuate iar aversele vor fi însoțite de descărcări electrice. Ploile vor avea și caracter torențial și se vor cumula în continuare cantități importante de apă și deja, pentru luna august, ne apropiem de ceea ce înseamnă o lună mai bogată în precipitații față de normalul perioadei”, a explicat Elena Mateescu la Antena 3. 

×
Subiecte în articol: Elena Mateescu vremea
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close