Antena 3 CNN Meteo Elena Mateescu, director ANM, despre cât timp va dura valul de caniculă în România: "Vorbim de temperaturi până la 40 de grade"

Elena Mateescu, director ANM, despre cât timp va dura valul de caniculă în România: "Vorbim de temperaturi până la 40 de grade"

Elena Mateescu, directorul general al ANM, a anunţat, astăzi, în exclusivitate la Antena 3, că valul de caniculă va dura până în data de 22 august.

Elena Mateescu, director ANM, despre cât timp va dura valul de caniculă în România: "Vorbim de temperaturi până la 40 de grade"
Sursa foto: Antena 3 / Mediafax Foto -Andreea Alexandru
de Iulia Gorgorin    |    27 Iul 2022   •   17:34

Elena Mateescu, directorul ANM, a spus că durata acestui val de căldură cu care se confruntă ţara noastră va dura spre sfârşitul lunii august, iar valorile de temperatură maximă vor fi cuprinse între 37 şi 40 de grade Celsius.

Directorul ANM anunţă că valul de caniculă va dura până pe 22 august

"Este posibil să consemnăm și în primele două săptămâni din ultima lună din această vară, așa cum arată estimările privind intervalul 25 iulie-22 august, zile în care valorile de temperaturi în zonele de câmpie din partea de vest, sud-vest-sud a țării să se apropie și să depășească pragul unei zile de caniculă. Până atunci, vorbim de trei mesaje meteorologice emise astăzi de Administrația Națională de Meteorologie. Primul vizează ziua de astăzi, pentru că avem un cod portocaliu pentru zona Olteniei și Munteniei. 

Elena Mateescu: "Vorbim de temperaturi cuprinse între 37 până la 40 de grade"

La ora 16 temperatura maximă, la Filaret, 39 de grade, iar la multe stații din partea de sud a țării, 37-38 de grade Celsius. Al doilea mesaj vizează perioadele de instabilitate atmosferică temporar accentuată, astăzi de la ora 14, până în această seară la ora 22 pentru jumătatea de sud a Moldovei, nordul și estul Munteniei, dar și nordul Dobrogei. Apoi, pentru ziua de mâine dimineață de la ora 3 până mâine seară la ora 22, vizează nordul Olteniei, Munteniei, Carpații Meridionali și de Curbură, acolo unde fenomenele de instabilitate atmosferică vor fi caracterizate prin perioade cu averse torențiale, intensificări ale vântului, vijelii puternice, viteze la rafală de peste 80-90 de kilometri pe oră și cantități de apă care pot depăși 25-30 l/ mp, pe arii restrânse, 40-60 l/mp.

Al treilea mesaj vizează zilele de joi și vineri, interval în care valul de căldură se va menține în partea de vest, nord-est, local centru și sudul țării, acolo unde valorile de temperaturi maxime se vor situa între 32 până la 37 de grade", a precizat Elena Mateescu.

Furtuni şi vijelii în România, urmate de caniculă | Avertizare meteo ANM de vreme extremă

Meteorologii au emis, miercuri, mai multe avertizări de instabilitate atmosferică, vijelii, dar şi de caniculă.

Ele sunt valabile toată ziua de astăzi pentru jumătatea de sud a Moldovei, nordul şi estul Munteniei şi nordul Dobrogei, acolo unde sunt prognozate ploi torenţiale şi vijelii.

Restul zonelor sunt sub incidenţa Codului portocaliu şi pe parcursul zilei de mâine, unde sunt prognozate ploi torenţiale.

De asemenea, este în vigoare şi un Cod galben de instabilitate atmosferică.

Totodată, ANM a prelungit un Cod de caniculă, valabil joi şi vineri, pentru sud, vest şi partea din centrul ţării, unde vor fi 38 de grade si va fi disconfort termic.

Un alt Cod portocaliu de caniculă este în vigoare astăzi şi pentru jumătatea de sud a ţării, unde sunt prognozate 40 de grade la umbră.

Cod galben de caniculă

"Interval de valabilitate: 27 iulie

Fenomene vizate: val de căldură, disconfort termic ridicat

Zone afectate: conform textului și hărții

Pe parcursul zilei de miercuri (27 iulie) valul de căldură se va menține în regiunile sudice și sud-estice și local în cele vestice, centrale și estice. 

Disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade", potrivit ANM.

Cod portocaliu de caniculă

"Interval de valabilitate: 27 iulie

Fenomene vizate: val de căldură persistent și disconfort termic accentuat

Zone afectate: conform textului și hărții

În Oltenia și Muntenia valul de căldură va persista. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 37...40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20...22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități", potrivit ANM.

Cod galben de instabilitate atmosferică 

Interval de valabilitate: 27 iulie, ora 12:00 – 29 iulie, ora 02:00

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată

Zone afectate: conform textului și hărții

În intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată în după-amiaza și seara zilei de miercuri (27 iulie), îndeosebi în centrul, estul țării și la munte, apoi din a doua parte a nopții de miercuri spre joi (27/28 iulie) și în sud-vest și sud. Vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii (viteze la rafală de peste 55...70 km/h) și grindină. 

Pe alocuri cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp. În extremitatea de sud a teritoriului, astfel de fenomene se vor semnala cu precădere în după-amiaza zilei de joi (28 iulie) și în noaptea de joi spre vineri (28/29 iulie).

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică 

Interval de valabilitate: 27 iulie, ora 14:00 – 27 iulie, ora 22:00

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată

Zone afectate: jumătatea de sud a Moldovei, nordul și estul Munteniei și nordul Dobrogei

Local în jumătatea de sud a Moldovei, nordul și estul Munteniei și nordul Dobrogei vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii puternice (rafale de peste 80...90 km/h) și izolat grindină. 

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 25...35 l/mp.

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată

Interval de valabilitate: 28 iulie, ora 03:00 – 28 iulie, ora 22:00

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată

Zone afectate: nordul Olteniei și al Munteniei, Carpații Meridionali și de Curbură

Local în nordul Olteniei și al Munteniei, precum și în Carpații Meridionali și de Curbură vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină. 

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 40...60 l/mp.

Cod galben de căldură

Interval de valabilitate: 28 și 29 iulie

Fenomene vizate: val de căldură, disconfort termic ridicat

Zone afectate: conform textului și hărții

În intervalul menționat valul de căldură se va menține în vestul, nord-vestul și local în centrul și sudul țării.

Disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 32 și 37 de grade.

Sâmbătă, disconforul termic va fi ridicat în sud, centru și est, unde vremea va fi local caniculară, însă din a doua parte a zilei instabilitatea atmosferică se va accentua mai întâi în vest și nord-vest, apoi treptat și în restul teritoriului.

×
Subiecte în articol: Elena Mateescu ANM val de canicula
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close