Antena 3 Meteo Motivul pentru care trecem brusc de la ninsori la temperaturi de 30 de grade. Meteorolog: "Şi la vară, furtuni puternice, tornade și trombe"

Motivul pentru care trecem brusc de la ninsori la temperaturi de 30 de grade. Meteorolog: "Şi la vară, furtuni puternice, tornade și trombe"

de Milena Niță    |    29 Apr 2021   •   15:36
Motivul pentru care trecem brusc de la ninsori la temperaturi de 30 de grade. Meteorolog: "Şi la vară, furtuni puternice, tornade și trombe" pixabay.com

După ninsorile de la munte din aceste zile şi vremea rece şi capricioasă din Capitală şi alte zone ale ţării, meteorologii spun că se aşteaptă la temperaturi de până la 30 de grade în zilele care urmează.

Astfel, vom avea diferenţe de temperatură de până la circa 15 grade, iar instabilitatea atmosferică se va accentua. 

"E ceva ce, deși a intrat în noua normalitate, iarna, primăvara au arătat exact aceeași trecere relativ bruscă și pe niveluri mari. Dacă ne uităm la nivelul emisferei nordice, observăm că avem o zonă arctică foarte caldă. 

Motivul pentru care apar astfel de contraste

Avem acolo temperaturi peste medie în mod sistematic și putem face o speculație, dar întărită de multe dovezi, că perturbația în echilibrul dintre zona arctică și zona tropicală vine și cu astfel de contraste, când avem regim termic de la o zi la alta cu valori mult sub sau peste ceea ce era normal", a explicat climatologul Roxana Bojariu, potrivit digi24.ro.

"Primăvara este un anotimp capricios în sine, numai că aceste capricii depășesc ceea ce ar fi fost în firea lucrurilor acum mai multe decenii. Este și acesta un semn că se schimbă și tiparul vremii, nu avem doar o încălzire graduală, ci avem de-a face efectiv cu o modificare în felul în care se transferă energia în sistemul climatic", a adăugat meteorologul.

Totodată, specialistul precizează că astfel de diferenţe mari apar la nivel global, mai sunt de aşteptat fenomene meteo extreme, iar vara sunt prognozate temperaturi din ce în ce mai mari.

Meteorolog: La vară, furtuni puternice, ploi abundente, tornade și trombe

"Cred că vom avea și anul acesta un anotimp convectiv foarte activ, adică furtuni puternice, ploi abundente pe durate scurte de timp. Va trebui să ne pregătim din timp pentru astfel de fenomene și, de ce nu, și pentru apariția de tornade și trombe. 

E vorba de fenomene extreme care însoțesc această creștere a temperaturii medii globale și care, din păcate, vin și ele uneori cu contraste chiar pe teritoriul României", a mai spus climatologul Roxana Bojariu.
 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
TOP articole pe Antena 3:
Parteneri
x close