Antena 3 CNN Meteo Explicaţiile climatologului Roxana Bojariu, despre coşmarul climatic care ameninţă România: "Reducerea emisiilor e necesară la nivel global"

Explicaţiile climatologului Roxana Bojariu, despre coşmarul climatic care ameninţă România: "Reducerea emisiilor e necesară la nivel global"

Roxana Bojariu, șefa Departamentului de Climatologie de la Administrația Națională de Meteorologie, a vorbit joi în exclusivitate la Antena 3, despre coşmarul climatic care ameninţă ţara noastră. Din datele pe care le au specialiştii în următoarele decenii, stratul de zăpadă se va reduce cu până la 80%. Mai exact, copiii noștri nu vor mai ști ce înseamnă cum este să fie iarnă și să fie zăpadă de Crăciun.

Explicaţiile climatologului Roxana Bojariu, despre coşmarul climatic care ameninţă România: "Reducerea emisiilor e necesară la nivel global"
Sursa foto: Getty Images
de Iulia Gorgorin    |    10 Iun 2021   •   14:22

Climatologul Roxana Bojariu, a vorbit în exclusivitate la Antena 3, despre vremea capricioasă cu care se confruntă România în ultima perioadă, dar şi despre fluctuațiile de temperatură pe perioade scurte. Toate acestea se întâmplă din cauza încălzirii globale.

"Vorbim de un scenariu pesimist. Aceste procente de reducere a grosimii medie a stratului de zăpadă vor fi atinse în condițiile scenariului pesimist, spre sfârșitul acestui secol. Există și scenarii moderate și optimiste în care reducerile, chiar dacă există, sunt totuși mai mici.

Roxana Bojariu, climatolog ANM: "Reducerea emisiilor e necesară la nivel global"

Depinde foarte mult cum vom evolua ca societate globală, dar și cum evolua noi, inclusiv, pornind de la ce face fiecare persoană, ce facem în comunitățile noastre. Reducerea emisiilor e necesară la nivel global și e necesară pe toate palierele, dar pe de altă parte, trebuie să ne și adaptăm la schimbările pe care deja le-am produs și cele care sunt deja inevitabile în viitor. Noi am depășit cu aceste emisii anumite linii roșii în sistemul climatic. 

"Caracteristicile anotimpurilor se vor modifica"

Dacă vorbim de anotimouri, vor rămâne tot cele patru, numai că se vor modifica caracteristicile lor. Verile, statistic vorbind, vor fi mai lungi şi se vor prelungi spre toamnă. S-a şi întâmplat în anii trecuţi. Acest fenomen se va amplifica dacă încălzirea globală continuă şi se amplifică şi ea. Pe de altă parte, statistic vorbind, primăverile se vor declanşa mai timpuriu, nu cum a fost anul acesta. Vorbim de un caracter statistic al schimbărilor, pentru că încălzirea globală nu e uniform în spaţiu şi timp, nu înseamnă că fiecare an, fiecare primăvară va fi mai caldă decât precedentul/precedenta. Există și fluctuații naturale, dar aceste fluctuații au loc pe această tendință, în jurul acestei tendințe de creștere a temperaturilor în toate anottimpurile și evident, în toate zonele, dar cu intensități diferite, pentru că sunt factori locali care nuanțează acest semnal global al încălzirii", a explicat Roxana Bojariu, climatolog.

 

×
Subiecte în articol: Roxana Bojariu coşmar climatic emisii
Citește mai multe din Meteo
» Vezi toate știrile din Meteo
Cele mai noi știri
Parteneri
x close